Αποχή της ΔΑΣ ΟΤΑ έδωσε πλειοψηφία στην ΠΑΣΚ – ΟΤΑ

poeota41

Καθόλου ενωτικό και επίκαιρο δεν φάνηκε τελικά όπως φαίνεται το Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ που ολοκληρώθηκε σήμερα, αφού η ΔΑΣ – ΟΤΑ του ΠΑΜΕ που είχς το 2009 133 συνέδρους και 7 έδρες στο Δ.Σ. αποχώρησε αλλά προηγήθηκαν και προσφυγές καθώς η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και η πλειοψηφία δεν δέχτηκαν αρκετές οργανώσεις.
Του συνεδρίου προηγήθηκαν πολλές καταγγελίες για αποκλεισμούς.
Από 663 συνέδρους που συμμετείχαν το 2009 φέτος συμμετείχαν 454. Αποτέλεσμα ήταν η ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ να χάσει το 1/3 των συνέδρων της και από 330 να έχει μόλις 232 αλλά να αυξήσει τα ποσοστά της από 49,77% σε 51,10% καθώς η ΔΑΣ – ΟΤΑ που είχε 133 συνέδρους και 7 έδρες αποχώρησε.
Ετσι η ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ κατόρθωσε να πάρει και πάλι 18 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία. Η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ από 107 συνέδρους το 2009 έβγαλε 93 όμως από 6 έδρες πήρε 7. Η ΑΣΚ- ΟΤΑ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ από 56 συνέδρους και 3 έδρες  εξασφάλισε 78 συνέδρους και 6 έδρες και οι Συσπειρώσει από 29 έβγαλαν 33 συνέδρους και από 1 πήραν 3 έδρες. Μία έδρα εξασφάλισαν και οι Ανεξάρτητοι γι πρώτη φορά. 
Ετσι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών όπου ουσιαστική αποχώρηση του ΔΑΣ ΟΤΑ εξασφάλισε την πλειοψηφία στην ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ ακολούθησαν αρκετές καταγγελίες. Χαρακτηριστική είναι αυτή της ΑΚΕ ΟΤΑ που με τίτλο «Πιάστηκαν στα πράσα» αναφέρει τα εξής:.
Το ποτάμι της οργής των εργαζομένων δεν γυρίζει πίσω. Απέδειξαν στους υπονομευτές της ενότητας ότι διαθέτουν και ορθή κρίση και ισχυρή μνήμη γι’ αυτούς, που πραγματικά αγωνίζονται χωρίς ιδιοτέλεια και υποταγή. Το έγκλημα ήταν προμελετημένο και σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασωθεί ο δικομματικός συνδικαλισμός, σε μια μεγάλη ομοσπονδία και σε μια κρίσιμη περίοδο. Αποδείχτηκε ότι ούτε τυχαίο ήταν που αποκλείστηκαν 18 σωματεία, ούτε ότι δεν εγγράφηκαν άλλα, με αστείες δικαιολογίες και επιχειρήματα. Η βέβαιη ανατροπή της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ θα είχε συμβεί, αν η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ παρέμενε στο συνέδριο όπως έκαναν οι άλλες παρατάξεις και έδιναν τη μάχη απέναντι στο συνασπισμένο μέτωπο της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ακόμη και με την αποχή της ΔΑΣ ήταν δυνατή η απώλεια της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ και γι’ αυτό στον πανικό τους έπαιξαν τα «ρέστα» τους, πιάστηκαν στα πράσα και έχασαν. Λίγο πριν τη λήξη της ψηφοφορίας αποκαλύφτηκε από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ότι μέλος της εφορευτικής επιτροπής και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ είχε στην κατοχή της δεκατρείς εκλογικούς φακέλους, σε δύο απ’ αυτούς με ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ και χρησιμοποιώντας πιθανόν το σύστημα της «αλυσίδας» στόχευαν στην υφαρπαγή  ψήφων και στον εκβιασμό συνέδρων.

Η Α.Σ.Κ.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει ότι οι ενέργειες αυτές είναι πραξικοπηματικές και στοχεύουν στη νόθευση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών, ενώ στη χρονική συγκυρία που γίνονται αυτές προμηνύουν ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού κατεστημένου θα δώσουν τα πάντα για υλοποιήσουν τις βάρβαρες δεσμεύσεις τους απέναντι στην τρόικα και να διατηρήσουν την εξουσία τους από τη λαϊκή οργή στις εκλογές στις 6 του Μάη του 2012.

Καλούμε τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. στη σημερινή δύσκολη περίοδο να διαφυλάξουν την ενότητα του κλάδου. Η αποχώρηση της ΔΑΣ, οι αποκλεισμοί σωματείων και συνέδρων αποτελούν αρνητική εξέλιξη που θα πληρωθεί απ’ τους εργαζόμενους.

Μοναδική διέξοδος σήμερα είναι η νομιμοποίηση όλων των σωματείων και η άμεση επανάληψη των εκλογών για να μην αμφισβητείται η νομιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητα της νέας διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Να προχωρήσει  σε οργανωτικό-καταστατικό συνέδριο για την οριστική επίλυση του θέματος των συμβασιούχων και την ενοποίηση όλων των ομοσπονδιών του κλάδου.

Τέλος η ΑΣΚ-ΟΤΑ με την ευκαιρία αυτή θέλει να καταγγείλει της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, γιατί επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες συκοφαντεί τις δυνάμεις της, όταν η ίδια γνωρίζει ότι η παράταξή μας αγωνίστηκε για την εγγραφή των συμβασιούχων και μάλιστα και η ίδια το πλήρωσε ακριβά αφού δεν νομιμοποιήθηκαν πολλοί σύνεδροι της, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Γιώργος Χαρίσης.

Αν ρωτούσε τις δυνάμεις της στου ΟΤΑ σίγουρα θα άλλαζε γνώμη εκτός αν εντάσσεται και αυτό μέσα στα πλαίσια τις προεκλογικής συκοφαντίας της απέναντι στις δυνάμεις τις Ριζοσπαστικής Αριστεράς, νομίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα αποφύγει να απαντήσει στις μεγάλες ευθύνες που έχει για την άρνηση της συνεργασίας της Αριστεράς.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ  2012  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ    ΕΚΛΟΓΕΣ 2009    ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΠΑΣΚΕ -ΟΤΑ    330 (18 ΕΔΡΕΣ) (49,77%)    232 (18 ΕΔΡΕΣ) (51,10%)
ΔΑΣ-ΟΤΑ    133 (7 ΕΔΡΕΣ)   (20,06%)      ΑΠΕΙΧΕ
ΔΑΚΕ-ΟΤΑ    107 (6 ΕΔΡΕΣ)   (16,13%)      93 (7 ΕΔΡΕΣ)  (20,48%)
ΑΣΚ-ΟΤΑ      56 (3 ΕΔΡΕΣ)   (08,44%)      78 (6 ΕΔΡΕΣ)  (17,18%)
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ      29 (1 ΕΔΡΑ)     (04,37%)      33(3 ΕΔΡΕΣ)   (07,26%)
ΕΛ.ΠΑΡΑΤΑΞΗ        8 (0ΕΔΡΕΣ)    (01,20%    –
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ    –      12(1 ΕΔΡΑ)     (02,64%)
ΔΗΜ.ΑΝΑΤΡΟΠΗ    –        6(0 ΕΔΡΕΣ)   (01,32%)
ΣΥΝΟΛΟ     663     454