Την πρωτόγνωρα διαλυμένη γραφειοκρατική δομή του Ελληνικού κράτους στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης στην τελευταία Γενική Συνέλευση, επιβεβαιώνει όπως φαίνεται και η υπόθεση «Αυτεπιστασία» αφού ναυαγεί χωρίς καμία προοπτική και χωρίς συνέχεια.
Κανένας δεν γνωρίζει τους λόγους, αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το πώς εξανεμίστηκαν τελικά 450 εκατομμύρια ευρώ που θα πέφτανε στην αγορά μέσω των δήμων.
Οπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης στους δημοσιογράφους το “Αυτεπιστασία” είχε δύο χρηματοδοτικές πηγές και αντιστοίχως δύο είδη επιλέξιμων δαπανών.
Χρηματοδότηση κατά ένα μέρος από το την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 220 εκ ευρώ και άρα μπορούσε να συμπεριλάβει προμήθειες και μηχανολογικό εξοπλισμό για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία και 230 εκ ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και άρα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αμοιβές εργαζομένων και ασφαλιστικές εισφορές.
Στην συνέχεια η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποσιωπήθηκε ενώ προκηρύχθηκε διαγωνισμός 35.000 θέσεων εργασίας και έγινε και η πρώτη ανάρτηση πινάκων.
Ομως όπως είχε σημειώσει από την πρώτη στιγμή το myota.gr κανένας δήμος δεν τολμάει να μπει στο πρόγραμμα αφού ούτε τον προϋπολογισμό γνωρίζει τελικά, ούτε οι μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν, ούτε δυνατότητα επίβλεψης υπάρχει με τις ελλείψεις προσωπικού. Το πρόγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο όμως ακόμη και σήμερα κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά μετά τις εκλογές. Το πιθανότερο είναι ότι μετά τις εκλογές ο νέος Υπουργός Εσωτερικών θα εκπονήσει νέο πρόγραμμα στην θέση του ΑΚΣΙΑ και νέα υποπρογράμματα.