Οχι των Άγγλων στην άμεση εκλογή Δημάρχου

Outside-a-Polling-Station-008

Οι περισσότερες πόλεις της Αγγλίας απέρριψαν σε δημοψήφισμα την πρόταση της κυβέρνησης να καθιερώσει ένα σύστημα άμεσα εκλεγμένων δημάρχων.
Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης από δέκα πόλεις μόνο Μπρίστολ ήταν υπέρ. Στο Μάντσεστερ, το Νιουκάστλ, το Νότινχαμ, το Σέφιλντ, το Γουίκεφιλντ, το Κόβεντρι, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς και το Μπράντφορντ ψήφισαν «όχι». Στο Ντόνκαστερ ψήφισαν για να διατηρηθεί το σύστημα της άμεσης εκλογής όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ στο Λίβερπουλ και στο Σάλφορντ ψήφισαν με άμεση εκλογή για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Στο Λονδίνο, ο συντηρητικός προβεβλημένος δήμαρχος, Μπόρις Τζόνσον, κέρδισε οριακά μια δεύτερη θητεία.
Ο Τζο Άντερσον του Εργατικού Κόμματος, εκλέχτηκε νέος δήμαρχος του Λίβερπουλ, πετυχαίνοντας σαρωτική νίκη. Ο Άντερσον, υπήρξε σύμβουλος της πόλης από το 1998 και επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου από το 2010.
Για πρώτη φορά εκλέγεται δήμαρχος του Σάλφορντ, ο Ian Stewart, βουλευτής του Εργατικού κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1997 – 2010.
Οι δημοτικές εκλογές παράλληλα με το δημοψηφίσματα για την άμεση εκλογή δημάρχου  πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία και έδωσαν τεράστια κέρδη για το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, με απώλειες στην Αγγλία και την Ουαλία, για τους Συντηρητικούς και του Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας. Οι Εργατικοί κέρδισαν του 38% των ψήφων, οι Συντηρητικοί το 31% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 16 %.
Στην Αγγλία το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 22 επιπλέον συμβούλια, ενώ οι Συντηρητικοί έχασαν συνολικά τον έλεγχο από 10 συμβούλια. Το Εργατικό κόμμα Ουαλίας πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα από το 1996 και τώρα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος σε τρεις πόλεις.
Στη Σκωτία, οι  Εθνικιστές (SNP) κέρδισαν τις περισσότερες έδρες των τοπικών συμβουλίων, βάζοντας τους Εργατικούς στη δεύτερη θέση. Εκεί οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχασαν τι περισσότερε έδρες που κατείχαν. Οι εργατικοί κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Γλασκώβη και στο Εδιμβούργο, ακόμη και η επικεφαλής των Φιλελευθέρων έχασε την έδρα της.