Πάλι πρόβλημα με το Βοήθεια στο Σπίτι

voithtia_spiti

Σε αναβρασμό βρίσκονται ωφελούμενοι και εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς για τους μεν πρώτους είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός προγράμματος, ενώ για τους δεύτερους υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Μέχρι σήμερα, 130.000 ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες επωφελούνται από το πρόγραμμα, αριθμός που αναμένεται να συρρικνωθεί αισθητά το προσεχές διάστημα, αφού θα ισχύσουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια υπαγωγής σε αυτό. Να σημειώσουμε πως 130 χιλιάδες είναι ο επίσημος αριθμός ωφελουμένων, γιατί ανεπίσημα πολλοί περισσότεροι, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας που χρήζουν βοήθειας, λαμβάνουν αυτή τη φροντίδα, παρά το ότι «τυπικά» δεν πληρούν όλα τα κριτήρια.

Τα πάντα όμως αναμένεται να ανατραπούν, καθώς στην υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «κριτήρια και διαδικασία επιλογής ωφελούμενων για την υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», την οποία υπογράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, προβλέπεται στο Άρθρο 1 πως δικαίωμα υπαγωγής στο σύστημα έχουν όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας, και όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους. Έτσι αποκλείονται ωφελούμενοι συνταξιούχοι 65-78 ετών, που μέχρι πρότινος δέχονταν σημαντική βοήθεια.

Η υπουργική απόφαση πάντως εμπεριέχει ασάφειες και αφήνεται να εννοηθεί πως πιθανώς ούτε οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να ωφελούνται πια, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος. Στο τέλος λοιπόν της απόφασης και πιο ειδικά στο άρθρο 5 (μεταβατικές διατάξεις) αναφέρεται πως «ωφελούμενοι είναι μόνο όσοι έχουν αναπηρία 67% και άνω», ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων Σοφία Κολιζέρα, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σχεδόν σε ολική κατάργηση του προγράμματος και την προώθηση του στα χέρια των ιδιωτών μέσω του ΙΚΑ, σύμφωνα και με τον εφαρμοστικό νόμο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτό θα σημάνει και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η μόνη σωστή και δίκαιη λύση, σύμφωνα με την κ. Κολιζέρα είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» να γίνει υπηρεσία στους Δήμους όπως προβλέπεται κι από τον Καλλικράτη, διότι «η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε ευπαθείς ομάδες, είναι πάνω απ’ όλα υποχρέωση και μέριμνα κάθε πολιτισμένου κράτους».

Το επιχείρημα που προβλήθηκε από το υπουργείο Εργασίας για αναγκαστική μείωση των εξόδων του προγράμματος δεν ευσταθεί σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αφού μακροπρόθεσμα η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη, γιατί αποφεύγεται η ιδρυματική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εντωμεταξύ, στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις 4.000 εργαζομένων. Πολλοί από αυτούς ανανεώνουν συνεχώς τις συμβάσεις τους τα τελευταία δέκα χρόνια, από τότε δηλαδή που το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες.

Για το λόγο αυτό, έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων την επόμενη Τετάρτη, όπου και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις , δεδομένης και τις ρευστής πολιτικής κατάστασης, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Πηγή:www.capital.gr