Τεράστια προβλήματα προσωπικού

ergasia

Ούτε τον Νοέμβριο δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις στους Παιδικούς Σταθμούς ακόμη κι αν η διαδικασία των συμβάσεων ξεκίναγε σήμερα. Οι πρόεδροι των Παιδικών Σταθμών έχουν αρχίσει να καταλαμβάνονται από πανικό καθώς το Υπουργείο έχει καθυστερήσει σε πρωτόγνωρο βαθμό την διαδικασία προγραμματισμού των προσλήψεων και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά προκηρύχτηκαν και πάλι εκλογές, περίοδος που απαγορεύονται οι προσλήψεις.
Ομως το 40% του προσωπικού των Παιδικών Σταθμών βρίσκεται στον αέρα και εντός των ημερών λήγουν οι συμβάσεις.
Οι υπεύθυνοι των Παιδικών Σταθμών ξεκινούν σε λίγο τις νέες εγγραφές και οι γονείς αντίστοιχα θα ήθελαν να γνωρίζουν που πρέπει επιτέλους να απευθυνθούν για να εξασφαλίσουν την νέα περίοδο. 
Ομως, με ποιά στοιχεία να γίνουν οι νέες εγγραφές, όταν δεν υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων και δεν γνωρίζουν πόσο προσωπικό θα έχουν στους Παιδικούς Σταθμούς από τη νέα περίοδο για να εγγράψουν την αναλογία των παιδιών;
Και το ζήτημα είναι ακόμη πιο άμεσο στην καθαριότητα όπου επίσης λήγουν οι συμβάσεις αλλά και σε άλλες ειδικότητες διμήνων όπως η πυροπροστασία, οι κατασκηνώσεις και οι ναυαγοσώστες.
Για άλλη μια χρονιά οι ναυαγοσώστες προβλέπεται να προσληφθούν την χειμερινή περίοδο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζήτησε με επιστολή του την αντιμετώπιση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση άμεσων προβλημάτων των δήμων με πρώτη προτεραιότητα να προχωρήσουν οι προσλήψεις προσωπικού δίμηνης εποχιακής απασχόλησης.
Ειδικότερα η ΚΕΔΕ ζητά να δοθούν άμεσα τα 23 εκ. ευρώ για την πυροπροστασία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το ποσό αυτό προέρχεται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ και ότι θα έπρεπε ήδη να είχε κατανεμηθεί στους δήμους και τους συνδέσμους για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.  «Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης, τονίζει η ΚΕΔΕ, είναι  οι δήμοι να μη μπορούν να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τις επείγουσες εργασίες πρόληψης του αυξημένου λόγω των φετινών καιρικών συνθηκών κινδύνου πυρκαγιών και  για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας. 
Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης- λόγω της προκήρυξης εκλογών –  των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες.
Ειδικότερα η ΚΕΔΕ ζητά να προχωρήσουν οι προσλήψεις για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.
Προσλήψεις που σημειωτέον ότι είναι εντός των ορίων του δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής,  δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού προέρχονται από θεσμοθετημένους ανταποδοτικούς πόρους της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιπλέον ο προγραμματισμός τους θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το Μάιο.
Επίσης ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος με επιστολή του που απέστειλε στο Συμβούλιο Επικρατείας προς την Επιτροπή του άρθρου 28, παρ. 4 του Ν. 2190, αναγνώριζε το επείγον  του θέματος και ζητούσε να προχωρήσουν κατ΄ εξαίρεση διαδικασίες πρόσληψης 9.403 ατόμων  σε ανταποδοτικούς τομείς των δήμων, δεδομένου ότι  «η παράταση της περιόδου αναστολής, σε συνδυασμό με την έλευση της θερινής περιόδου που οδηγεί σε κατακόρυφη άνοδο των αναγκών των φορέων αρμοδιότητάς μας σε προσωπικό έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες στη λειτουργία τους, με άμεσο αντίκτυπο στους εξυπηρετούμενους πολίτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Ο Π. Κουκουλόπουλος ζητούσε κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις στους εξής ανταποδοτικούς τομείς των δήμων:
4.703 προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας  καθώς «η έλλειψη έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, οπότε ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται λόγω της τουριστικής κίνησης και ο σχετικός κίνδυνος από τη μη έγκαιρη αποκομιδή τους επεκτείνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών».
4.000 δίμηνες συμβάσεις προσωπικού για:
0.    ναυαγοσώστες, τονίζοντας ότι «η πρόσληψή τους είναι υποχρεωτική εκ του νόμου για την κάλυψη  εκμισθούμενων από τους ΟΤΑ ακτών και παραλιών από την 1η-6 έως την 31η-8-2012. Η μη πρόσληψή τους επισείει την επιβολή προστίμων από τις Λιμενικές Αρχές».
0.    δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που λειτουργούν έως το τέλος Ιουλίου και επειδή «οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό -συνταξιοδοτήσεις τακτικών υπαλλήλων, λήξη συμβάσεων εκτάκτου προσωπικού- έχουν ως αποτέλεσμα οι εναπομείναντες εργαζόμενοι να μην επαρκούν για τη στοιχειώδη λειτουργία τους και τη φροντίδα των νηπίων που έχουν εγγραφεί σε αυτούς -βρεφονηπιοκόμοι-, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και καθαριότητας -μάγειροι, καθαρίστριες».
0.    πυρασφάλεια, καθώς «οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ επικουρούν το αντιπυρικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών προσλαμβάνοντας εργάτες για τον καθαρισμό δασών».
500 υδρονομείς άρδευσης για περιοχές « όπου η έναρξη της αρδευτικής περιόδου συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο, και δεν πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις αυτές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι καλλιέργειες».
700 στελέχη για τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις «είναι αυτονόητο ότι η μη πρόσληψη του προσωπικού αυτού, ενώ επίκειται η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος, θα σημάνει την αναστολή της λειτουργίας του, στις οποίες έχουν εγγραφεί πολλά παιδιά».

Πηγή Localit.gr