Με ΜΑΤ και ξύλο η καθαριότητα στην Θεσσαλονίκη

thessaloniki_mat

Σοβαρά επεισόδια δημιουργήθηκαν χθες στο δήμο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εργαζόμενοι του Δήμου προσπάθησαν να εμποδίσουν την διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση των επισκευών 71 απορριμματοφόρων σε ιδιώτες. Ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης είχε όπως φάνηκε ειδοποιήσει τον εισαγγελέα και η κατάθεση προσφορών διενεργήθηκε τελικά παρουσία των ΜΑΤ και με ξύλο.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι με ίδια μέσα η επισκευή των απορριμματοφόρων μπορεί να γίνει με λιγότερα χρήματα. Φοβούνται όμως, όπως δηλώνουν ότι η κίνηση της δημοτικής αρχής να αναθέσει το έργο αυτό στους ιδιώτες είναι ένα πρώτο στάδιο για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Και είναι γεγονός. Μέσα από μια σειρά νόμων και ειδικότερα των διατάξεων του Καλλικράτη βαδίζουμε ολοταχώς στην απόδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα κάτω από το βάρος της ανυποψίαστης κοινής γνώμης, με απίστευτες συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και τα συλλογικά τους όργανα αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, από την άλλη όμως τους ασκούνται τεράστιες πιέσεις από τους ανυποψίαστους πολίτες που απαιτούν εδώ και τώρα “η πόλη να είναι καθαρή, πάση θυσία”.
Μια τεράστια γραφειοκρατία, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του προγραμματισμού των προσλήψεων, των διαδικασιών επισκευής,  του νόμου περί προμηθειών, του περιορισμού των προσλήψεων, των κωλυμάτων στους σταθμούς μεταφόρτωσης, δημιουργεί ανυπέρβλητα προσκόμματα στις υπηρεσίες καθαριότητας και εικόνες χωματερής σε πολλές πόλεις. Οι Δήμαρχοι κάτω από το βάρος της ευθύνης που τους αποδίδει η κοινή γνώμη αναγκάζονται να προσφύγουν στον ιδιωτικό τομέα με τις νομικές πόρτες που άνοιξε ταυτόχρονα ο Καλλικράτης.
Την ίδια στιγμή ο χώρος των απορριμμάτων δημιουργεί τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα που διεκδικούν και την απορρόφηση και των ευρωπαϊκών κονδυλίων και προσφέρουν άμεσες λύσεις.
Η προοπτική όμως είναι ζοφερή καθώς το σκηνικό που στήνεται βαδίζει ολοταχώς προς την ιταλοποίηση της διαχείρισης όπου ακόμη και πυρηνικά απόβλητα θάβονται κάτω από βιολογικούς λαχανόκηπους για να μειωθεί το κόστος. Το τεράστιο ενδιαφέρον στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ιταλία έχει οδηγήσει την ανάληψη του έργου από την Μαφία με απρόβλεπτες συνέπειες. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες όπου εταιρείες έχουν αναλάβει να θάβουν τοξικά και πυρηνικά απόβλητα σε χώρες του τρίτου κόσμου κοντά σε λιμάνια και κατοικημένες περιοχές εν’ αγνοία των κατοίκων.
Τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων από τους ιδιώτες δημιουργούν στρεβλές συνθήκες με τεράστιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, τον υδροφόρο ορίζοντα που ταξιδεύει σε τεράστιες αποστάσεις, την διατροφική αλυσίδα και γενικότερα για το περιβάλλον.