Οι προβληματισμοί για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη ήρθαν πλέον και εντός των τάξεων και ειδικότερα στο 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Παπάγου. Την Τρίτη στις 15 Μαΐου, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την Κοινωνία των Πολιτών μέσω της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΕΑΝ πραγματοποίησε επίσκεψη σε έξι τμήματα του σχολείου και μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης προέβλεπε ενημέρωση – παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων. Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση, ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Άγγελο Καπετανίδη, εκπρόσωπο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κ. Δήμητρα Γεωργανά, εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έθεσαν τα ερωτήματα και τις απορίες τους σχετικά με τους τομείς δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους σχετικά με το μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας μέσα σε αυτήν.
Η εκπρόσωπος του ΚΕΑΝ, κ. Ματίνα Κανάκη, ανέλαβε να ενημερώσει τους μαθητές για το περιβάλλον, αφενός μεν τονίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών και, αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Επίσης, η κ. Κανάκη, παρουσίασε σε ομάδες μαθητών το επιτραπέζιο παιχνίδι για το περιβάλλον “Planetbook”. Οι μαθητές που παρακολούθησαν την παρουσίαση αυτή είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν εμπλουτίζοντας τις γνώσεις για το περιβάλλον.
Οι μαθητές του δημοτικού ρωτούν για την Μέρκελ
Εντύπωση ωστόσο μας έκανε το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον της Ελλάδας αφού ρώτησαν… μέχρι και για τη Μέρκελ! Γι αυτό και συνομιλήσαμε με τον δάσκαλο των τάξεων της πέμπτης δημοτικού κ. Γιώργο Μπουρδάρα ο οποίος αναφέρθηκε στις εντυπώσεις αλλά και τα καυστικά σχόλια των μαθητών. Δείτε τι μας είπε:
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε;
Προσωπική μου άποψη είναι η τάξη να αποτελεί μία γέφυρα που να συνδέει τους μαθητές με τον κόσμο. Οποιοσδήποτε έρχεται να δώσει στην τάξη μια καινούργια γνώση είναι όφελος. Η αλήθεια όμως είναι πως έγινε μία πάρα πολύ ωραία συζήτηση με τα παιδιά. Η κ. Γεωγοπούλου που μίλησε στο τμήμα μας με ένα πολύ ξεχωριστό, ζεστό και επικοινωνιακό στυλ εκμαίευσε σιγά σιγά τις πρώτες τους γνώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία εβδομάδα νωρίτερα ωστόσο είχαμε κάνει αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα παιδιά ήδη είχαν σημαντικά ερεθίσματα. Αυτό της έδωσε ένα μεγάλο ατού ώστε να κάνει μία ώριμη συζήτηση με τα παιδιά. Αποσαφηνίστηκαν πολύ σημαντικά θέματα γιατί όπως ξέρουμε πολλές φορές τα παιδιά είναι φορείς γνώσεων που παίρνουν αποσπασματικά από το σπίτι. Πολλές φορές λοιπόν γνωρίζουν κάποια πράγματα αλλά όχι όπως ακριβώς είναι. Η κ. Γεωργοπούλου έμεινε κοντά μας δύο ώρες, μας εξήγησε τα καθήκοντά της και το ρόλο ύπαρξης του φορέα και μετά έκανε μια ιστορική αναδρομή για τη θέση μας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε σε παράγοντες και δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ανέλυσε τους τομείς που βλέπουμε αποτελέσματα, όπως το εμπόριο για παράδειγμα. Μίλησε ακόμη για τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρώπης και πολλά άλλα.
Έγινε ωστόσο, λόγος για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μία Ευρωπαϊκή «οικογένεια»;
Τα παιδιά ρώτησαν για θέματα που ακούγονται στην επικαιρότητα, για παράδειγμα τι μπορεί να σημαίνει μία έξοδος από την ευρωπαϊκή ένωση. Γι αυτό και τα σχόλιά τους ήταν λίγο καυστικά, δηλαδή εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν όλα πάνε καλά μέσα στην Ευρώπη, για το αν μας «κρύβουν» κάποιες αρνητικές πτυχές του θέματος κατά κάποιο τρόπο.
Η εκπρόσωπος πώς αντιμετώπισε αυτά τα σχόλια;
Η κ. Γεωργανά είναι ένας ευφυέστατος άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά πώς να χειριστεί τον διάλογο με τα παιδιά. Οπότε μας έλεγε τόσο την υποκειμενική της άποψη αλλά και τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπούσε εκείνη τη στιγμή. Μίλησε για τις δυσκολίες, την ανεργία, την κρίση και ανέλυσε όλη αυτό το ζήτημα που βρίσκεται στο προσκήνιο. Σημαντικό είναι ότι κυρίως συμφωνούσε με τα παιδιά στο ότι πρέπει να νιώσουμε και εμείς υπεύθυνοι σε αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αρνήθηκε την πραγματικότητα ούτε ωραιοποίησε την κατάσταση. Γιατί τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες έχουν ένα χάρισμα. Είναι οι πιο αυστηροί κριτές και μπορούν να καταλάβουν εάν αυτό που λες το πιστεύεις ή όχι. Γιατί είναι πιο αγνές οι καρδιές τους.
Η ευχαριστήρια επιστολή
Σε κάθε περίπτωση οι εντυπώσεις ήταν ιδιαίτερα θετικές αφού την επόμενη ημέρα, οι μαθητές του σχολείου μαζί με τον κ. Μπουρδάρα έστειλαν στον αρμόδιο φορέα την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή:
Αγαπητέ κύριε,
Στα πλαίσια της επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Δημοτικού σχολείου μας σε θέματα ίδρυσης , λειτουργίας και υπηρεσιών της Ε.Ε, την Τρίτη 15 Μαΐου 2012,μας επισκέφτηκε η κ. Δήμητρα Γεωργανά, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Στην επίσκεψή της αυτή , οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης του 1ου τμήματος πέρασαν ένα δημιουργικό δίωρο πληροφόρησης , επίλυσης αποριών και γνώσης θεμάτων που πιστεύουμε πως ένας μελλοντικός πολίτης της Ευρώπης πρέπει να γνωρίζει.
Με τη βοήθεια του έντυπου υλικού που μας πρόσφερε και με μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη έκφραση εισαγωγικών ερεθισμάτων , η κυρία Γεωργανά δραστηριοποίησε τα παιδιά σε έναν συμμετοχικό διάλογο ώστε να εκφράσουν τις γνώσεις που ήδη είχαν για την Ε.Ε αλλά και να τις διασυνδέσουν με την κρίση τους με τις νέες πληροφορίες που μας έμαθε με χαρακτηριστική απλότητα , μεταδοτικότητα και θέρμη.
Οι απορίες των παιδιών είχαν καταιγιστικό χαρακτήρα που η κυρία Δήμητρα ευπρόσδεκτα και μαιευτικά οδηγούσε σε συμπεράσματα και αποτελέσματα.
Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή την επίσκεψή της και την παρουσία της στην τάξη μας. Την αποκαλούμε λοιπόν επίτιμο μέλος του τμήματός μας.
Με εκτίμηση,
Οι μαθητές/τριες και ο δάσκαλος
του Ε΄1, 2ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου
Θερμές σχέσεις με τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες
Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius συμμετέχει επίσημα το 2ο Δημοτικό Παπάγου την τελευταία διετία αν και όσον αφορά στις δραστηριότητες, το 3ο Δημοτικό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Για όσους δε γνωρίζουν, το πρόγραμμα υποστηρίζει τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε σχολικό επίπεδο και έχει ως επίκεντρο την πολυμορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, γλωσσών και αξιών. Το συγκεκριμένο σχολείο από το 2010 μέχρι και το 2012 συνεργάστηκε με τέσσερις χώρες. Την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πολωνία. Μάλιστα μία ομάδα παιδιών μαζί με τους εκπαιδευτικούς επισκέφτηκε την Ιταλία και την Πολωνία. Τη συνεργασία αυτή θα επισφραγίσει μία μεγάλη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου με τίτλο Traditional festivals, food, dance and songs. Τα παιδιά έχουν διδαχτεί ξενόγλωσσα τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς των συνεργαζόμενων λαών και πρόκειται να τα παρουσιάσουν στο κοινό σε μία μεγάλη φιέστα. Θα παρουσιαστεί ακόμη το βιβλίο των παραδοσιακών συνταγών που συν-δημιούργησαν μαζί με τους μαθητές των χωρών ενώ παιδιά που επισκέφτηκαν την Ιταλία και την Πολωνία θα αφηγηθούν τις εμπειρίες τους από το πρόγραμμα με την παράλληλη προβολή φωτογραφιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το επίσημο σήμα που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα Comenius 2010-2012 σε όλες τις χώρες έχει δημιουργηθεί από τον μαθητή Γιώργο Λάφη, ο οποίος διακρίθηκε σε σχετικό διαγωνισμό.