Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Carlo Ratti, παρουσίασε τις προτάσεις μεταπτυχιακών φοιτητών του κορυφαίου ιδρύματος, για το μέλλον της πόλης.
Ο κ. Ratti ήταν προσκεκλημένος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που είναι μέλος του Consortium «Senseable City Lab» του ΜΙΤ, επιδιώκοντας, με αυτόν τον τρόπο, να δοθεί ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να ενταχθεί ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, η Βοστώνη η Νέα Υόρκη κ.α. που έχουν ωφεληθεί από τη συνεργασία με το εργαστήριο αυτό του ΜΙΤ.
Στην αρχή της εκδήλωσης – που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και με το συντονισμό του περιοδικού Parallaxi – εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων της πόλης, ενεργοί πολίτες και σημαντικός αριθμός φοιτητών άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σειρά ιδεών που προτάθηκαν από το ΜΙΤ σε άλλες πόλεις και κατάφεραν να μετουσιωθούν σε έργα, για τα οποία οι πόλεις αυτές, σήμερα, διακρίνονται. Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι ιδέες του MIT για τη Θεσσαλονίκη, που είναι σε αρχικό στάδιο προς το παρόν και αφορούν την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, των χώρων του λιμανιού της πόλης, αλλά και των αρχαιoλογικών χώρων και λοιπές προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Να σημειωθεί ότι η ομάδα των φοιτητών, με επικεφαλής τον πολεοδόμο καθηγητή Dennis Frenchman, είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, κατά το διάστημα 3-8 Μαρτίου 2011, με σκοπό την εξερεύνηση της ταυτότητας της πόλης, σε συνεργασία με αρχιτέκτονες της περιοχής. Οι μακέτες, τις οποίες δημιούργησαν στη συνέχεια οι φοιτητές, με επιλεγμένες προτάσεις τους, φιλοξενούνται αυτές τις μέρες -και μέχρι τις 31 Μαΐου- στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης περιέγραψε ο καθηγητής Carlo Ratti, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που προηγήθηκε, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ για τη συνεργασία με το ΜΙΤ, η οποία, όπως είπε, εντάσσεται στο πλαίσιο του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος του ΕΒΕΘ για την ανάπτυξη της πόλης και των υποδομών της αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αλλωστε, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος, «η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας περνά μέσα από την ανάπτυξη της πόλης και την αναγνωρισιμότητά της». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ακόμη πως αν η πόλη αγκαλιάσει – έστω και εν μέσω οικονομικής κρίσης – κάποιες από τις φρέσκιες και ενδιαφέρουσες ιδέες του ΜΙΤ, αυτή θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη. «Η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μπακατσέλος, ενώ o β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Χαρίλαος Αλεξόπουλος, επισήμανε πως το κόστος υλοποίησης των προτάσεων δεν είναι υψηλό καθώς δεν προβλέπεται η δημιουργία υπερκατασκευών αλλά κυρίως βασίζεται στην αξιοποίηση δομών που ήδη υπάρχουν, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι και το φυσικό κάλος της πόλης, που εντυπωσίασαν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΜΙΤ. Τέλος, στην παρέμβασή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων κ. Ανδρέας Κουράκης, αφού συνεχάρη το Επιμελητήριο για τις διαρκείς πρωτοβουλίες του σε σχέση με την πόλη, επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ φορέων και κοινωνικών ομάδων, τη χρησιμότητα της κριτικής και την πίστη της Δημοτικής Αρχής στην αναγκαιότητα υλοποίησης των σημαντικών παρεμβάσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει στην πόλη.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του «Senseable City Lab» του ΜΙΤ κινούνται σε 7 κατευθύνσεις, οι οποίες κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
1. Πολιτιστικός Άξονας Εγνατία Οδός της Allison Albericci
Πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη να προωθήσει τη συνδυασμένη μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να προσφέρει μια μοναδική και αλησμόνητη ταξιδιωτική εμπειρία στον επιβάτη;
Η πρόταση εστιάζει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπέργειων βελτιώσεων, συνδυασμένων με συστήματα χρήσης νέων τεχνολογιών, που θα δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης δρομολογίων και πολιτιστικών περιπλανήσεων, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση χρήσης συνδυασμένων μετακινήσεων με ΜΜΜ, την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από το ΙΧ οχημάτων και τη συνεισφορά στην επίλυση του κυκλοφοριακού, της στάθμευσης και της ατμοσφαιρική ρύπανσης.
2. Ώρα περιπάτου της Alix Beranger
Πώς τα «κοιμισμένα» ερείπια μπορούν να μετατραπούν σε ζωντανό δημόσιο χώρο;
Η πρόταση αναβιώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα του ανακτόρου του Γαλερίου, μετατρέποντάς τα σε ένα διαδραστικό ανοικτό μουσείο, που θα γιορτάζει προβάλλοντας το παρελθόν και τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Ένα σύστημα γυάλινων δαπέδων, φωτεινών ενδείξεων και ήχου θα δημιουργήσει μοναδικά μονοπάτια που θα οδηγούν τους επισκέπτες μέσα σε μοναδικές προσωπικές διαδρομές.
3. Η Πόλη της σποράς της Allison Hu
Πώς το «αστικό παιχνίδι» μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Θεσσαλονίκης;
Το παιχνίδι αποτελεί μια πρωταρχική δράση-θεμέλιο για την προσωπική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου. Το παιχνίδι είναι μία ενστικτώδης συμπεριφορά: μια αντίδραση στους περιορισμούς, μια στρατηγική για τη δημιουργία μιας εμπειρίας με νόημα, μέσω της εργασίας ενάντια και σε πείσμα των περιορισμών. Η πρόταση αυτή διερευνά το μέλλον της Θεσσαλονίκης μέσω του «αστικού παιγνιδιού».
4. Οι επιζήσαντες του Andres Martinez
Πώς η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης μπορεί να ενωθεί με το παρόν και το μέλλον;
Η πρόταση αυτή επιδιώκει να αναζωογονήσει περιοχές της πόλης, μέσω της διάσωσης ξεχασμένων ιστορικών κτηρίων, στα οποία δίνει νέες παραγωγικές χρήσεις. Η κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τη δυναμική που έχουν οι «επιζήσαντες» και να προτείνει νέες χρήσεις τους.
5. Αστικό θέατρο του Stephen Kennedy
Πώς το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναδειχθεί σε ένα μεγάλο αστικό χώρο, που στηρίζει τη διαδραστικότητα;
Η πρόταση εξετάζει το θαλάσσιο μέτωπο της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, ως ένα αστικό θέατρο, με όλα τα βασικά στοιχεία του. Κάθε στοιχείο παρουσιάζεται ως σύστημα αστικών προϊόντων για σκηνικά, φωτισμό και ηχητική. Το σύστημα αυτό δημιουργεί νέους χώρους και στηρίζει υφιστάμενες και νέες πολιτισμικές δράσεις, προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη ως χώρο φιλοξενίας τέτοιων γεγονότων.
6. Ψηφιακές τέντες Thessatex της Yihyun Lim
Πώς δημιουργείς ένα συνεκτικό οπτικό στοιχείο που να συνδέει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης;
Η πρόταση αυτή συνδυάζει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στην κλωστοϋφαντουργία, με τις πανταχού παρούσες υφασμάτινες τέντες και την ψηφιακή/ LED τεχνολογία. Το προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι η χρήση της τοπικής κλωστοϋφαντουργίας για την παραγωγή μιας ενός ψηφιακού υφάσματος που, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα τεντόπανα, θα τονίσει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
7. Φωτισμός Λαδάδικων της Yeon Wha Hong
Πώς ο αστικός ιστός μπορεί να προσφέρει μια εμπειρία για τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής;
Η πρόταση αυτή εστιάζει στην αναβάθμιση των υποδομών της Θεσσαλονίκης, με τη σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου, δημιουργώντας ένα σύστημα αστικού οικολογικού φωτισμού, που θα ενθαρρύνει την εμπλοκή της κοινωνίας, τη δημιουργικότητα και την οπτική αρμονία στην περιοχή των Λαδάδικων.
ΠΗΓΗ: www.epixeiro.gr