Δύσκολες μέρες χωρίς αποτέλεσμα και για την Αυτοδιοίκηση

dimarxoi_zoutsos

805 εκ ευρώ από τα 6,279 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης οφείλονται στους Δήμους και τις Περιφέρειες σύμφωνα με τον απολογισμό του 1ου τετραμήνου που εξέδωσε το Υπ. Οικονομικών. Ενα ποσό κατά πολύ μικρότερο του 1,5 δις περίπου που χρωστάει το κράτος στους δήμους από οφειλές παρελθόντων ετών και το οποίο συνεχώς μειώνεται αφού οι δήμοι υποχρεώθηκαν να εκπονούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς παρά τον τεράστιο όγκο αρμοδιοτήτων που επωμίστηκαν.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,8 δις αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, 1,6 δις τα νοσοκομεία και 800 εκ τα Υπουργεία.
Το πιο απογοητευτικό όμως μήνυμα του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι παρά τον δραματικό περιορισμό του του πρωτογενούς ελλείμματος από 1,4 δις ευρώ πέρσι σε μόλις 18 εκατομμύρια φέτος το αντίστοιχο διάστημα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε από 5,5 δις στα 7,6 λόγω των τόκων.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι απογοητευτικό και ως προς το μνημόνιο αλλά και ως προς το δημοσιονομικό μέλλον αφού και δεν γίνεται τελικά τίποτα και η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Παρά τις δραματικές μειώσεις το έλλειμμα τελικά αυξάνεται και η χώρα μπαίνει σε ακόμη βαθύτερη κρίση. Μια πραγματικότητα που δείχνει ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα περάσει πολύ δύσκολες μέρες παρά τις έντονες κοινωνικές πιέσεις που δέχεται για άυξηση των υπηρεσιών ειδικά στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής.