Να μην κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα ζητάει ο Σαράντης

sarantis4

Mε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη ο πρόςδρος της ΠΕΔΑκ. Νίκος Σαράντης ζητάει την κατηγορηματική δέσμευση της Πολιτείας και της Διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν θα εκδίδονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για τα νοικοκυριά που έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, αλλά θα αναζητούνται τρόποι για τη διευθέτηση του χρέους. 
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Σαράντης αναφέρει ότι η αδυναμία των συμπολιτών μας να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η εικόνα που διαμορφώνουν άμεσα οι Δήμοι από την επικοινωνία τους με τους πολίτες είναι διαρκώς επιδεινούμενη.
Η αδυναμία αυτή είναι πολύ έκδηλη σε άνεργα νοικοκυριά, άπορους πολίτες και σε κοινωνικά στρώματα που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης.
Σωρευτικά και με την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καθυστερούμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και  κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.
Η ΠΕΔΑ τονίζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασική  ανάγκη των πολιτών. Κατά συνέπεια, η διακοπή του ρεύματος λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών είναι απαράδεκτη, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων στη σύγχρονη μεγαλούπολη.
Ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της κρίσης, η Πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε οι οικονομικές δυσκολίες μέρους των πολιτών να μην προκαλέσουν επικίνδυνα φαινόμενα περιθωριοποίησης και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. 
Οι πρόσφατες πληροφορίες για οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για μια κοινωνικά ανάλγητη πολιτική. Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις για τα οικονομικά της ΔΕΗ, που να είναι εις όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών ακόμη και αν συνεπάγονται την απώλεια προνομίων για λίγους ευνοημένους.
Ζητάμε λοιπόν την κατηγορηματική δέσμευση της Πολιτείας και της Διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν θα εκδίδονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για τα νοικοκυριά που έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, αλλά θα αναζητούνται τρόποι για τη διευθέτηση του χρέους. 
Είναι αυτονόητο ότι εμμένουμε στην προηγούμενη θέση μας για την πλήρη αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επίσης στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.