Κατάργηση οργανικών θέσεων οδηγεί στους ιδιώτες

katharistes-tzamiwn-5

Κατάργηση οργανικών θέσεων οδηγεί στους ιδιώτες

Σε εφαρμογή του νόμου κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων στους δήμους προχώρησε μαζικά το Υπ. Εσωτερικών με υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν προχθές. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι αν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επαρκώς τις προβλεπόμενες ανάγκες τους, για τις αντίστοιχες υπηρεσίες, θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες.

Ο νόμος προβλέπει την κατάργηση των θέσεων που υπερβαίνουν το 60% των κενών θέσεων που υπάρχουν σήμερα. Όμως οι περισσότεροι εσωτερικοί κανονισμοί συντάχθηκαν μετά τον Καλλικράτη με την ταυτόχρονη απαγόρευση των προσλήψεων και ειδικότερα τα νεοσύστατα Νομικά Πρόσωπα που όπως φαίνεται είναι και τα κύρια θύματα της διάταξης.

Να υπενθυμίσουμε ότι την κατάργηση προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 33 του νόμου ν. 4024/2011. Το ζήτημα είναι ότι αρκετοί δήμοι έχουν κενές οργανικές θέσεις σε τομείς όπως τα ληξιαρχεία, εσόδων, κοινωνικής πρόνοιας κ.α όπου υπάρχει και ζήτημα προσωπικών δεδομένων και εχεμύθειας.

Ο νόμος προβλέπει μεν την ενδεχόμενη διατήρηση των θέσεων αν δικαιολογηθεί επαρκώς, όμως οι οριζόντιες αυτές δράσεις οδηγούν σε δύσκολα διλλήματα.

Τεράστιο πάντως πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί όπου εκεί υπάρχει μεγάλο ποσοστό κενών θέσεων λόγω των περιοριστικών όρων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών.