Ψήφισμα ΠΕΔΑ για την Μεταφορά Μαθητών

peda_kaminis

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/72012 στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) με θέμα την «Μεταφορά μαθητών», παρουσία του προέδρου της , Δημάρχου Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Νικολάου Σαράντη, του γενικού γραμματέα της Π.Ε.Δ.Α., Δημάρχου Κηφισιάς, Νικολάου Χιωτάκη, της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής η οποία απαρτίζεται από τους Δημάρχους Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, Παλλήνης Αθανασίου Ζούτσου και Ασπροπύργου Νικολάου Μελετίου, του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου, εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών και με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής.

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με το μείζον θέμα της μεταφοράς μαθητών οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:

 καταγγέλλεται η ολιγωρία που έχει επιδείξει η πολιτεία για το θέμα, που παρά το γεγονός ότι είναι ενήμερη για το πρόβλημα δεν έχει δώσει καμία λύση.  ζητείται να αλλάξει ο υπολογισμός της αποζημίωσης των σχολικών μεταφορών (δρομολογίων), γιατί το ισχύον – σύμφωνα με την ΚΥΑ 35415/28-7-2011 – τίμημα είναι πολύ χαμηλό και ιδιαίτερα ασύμφορο για τους μεταφορείς, οι οποίοι για το λόγο αυτό δεν υποβάλλουν προσφορές.  να μην ισχύσουν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί, όπως αυτοί διατυπώνονται στην εν λόγω ΚΥΑ, τουλάχιστον για τους περιφερειακούς δήμους, όπου δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, λόγω της έλλειψης τοπικής συγκοινωνίας.  η μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία (καλλιτεχνικά, ΑΜΕΑ, μουσικά κλπ.), επειδή είναι υπερτοπική αρμοδιότητα, καθώς μεταφέρονται εκεί μαθητές από διαφορετικούς δήμους, να παραμείνει στην αρμοδιότητα των περιφερειών.  στο κόστος της μεταφοράς των μαθητών, να προβλεφθεί και το κόστος των συνοδών των σχολικών λεωφορείων.  να εξαιρεθούν, εάν είναι δυνατόν, οι συμβάσεις της μεταφοράς των μαθητών από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Επιτρόπου, ο οποίος και χρονοβόρος είναι και συνήθως δεν εγκρίνεται.  να πραγματοποιείται έγκαιρη εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων.