Στον Κορυδαλλό το Leonardo Da Vinci

da_vinchi

Mαθητές, φοιτητές κάποιες φορές και εκπαιδευτικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo Da Vinci (εκπαιδευτικός τουρισμός) του γενικού προγράμματος Erasmus – έρχονται στον Κορυδαλλό και εργάζονται αφιλοκερδώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε δημοτικούς οργανισμούς ή σε επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους.

Οι μαθητές και οι φοιτητές της Ευρώπης κερδίζουν σε εργασιακή εμπειρία σε ένα ξένο περιβάλλον, κάνουν πρακτική και εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους έχοντας αυξημένες πιθανότητες εύρεσης εργασίας στην χώρα τους και όχι μόνο, κάτι πολύ σημαντικό τώρα που η ανεργία είναι στα ύψη. Επίσης μαθαίνουν την κουλτούρα μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης ή ενός ευρωπαϊκού φορέα, κατανοούν τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και, εύλογα βελτιώνουν τις γνώσεις τους στην ξένη γλώσσα. Μαθαίνουν για την δομή και τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες και όλα αυτά χωρίς οικονομική επιβάρυνση για εκείνους και τις οικογένειες τους.

Οι τοπικές επιχειρήσεις (βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, καφετέριες, ανθοπωλεία κ.α.) και οι οργανισμοί του Δήμου (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτική βιβλιοθήκη κλπ) κερδίζουν διότι ένας Ευρωπαίος τελειόφοιτος μαθητής λυκείου ή φοιτητής μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση με νέες ιδέες, στην εξερεύνηση καινούργιων αγορών, όπως για παράδειγμα της πατρίδας του, στη βελτίωση της εταιρικής εικόνας και στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στην επιχείρηση και σε εκπαιδευτικούς φορείς. Σαφέστατα προστιθέμενη αξία, και ιδίως για τις μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις, αποτελεί η διεθνής διάσταση που μπορεί να δώσει ένας νέος Ευρωπαίος φοιτητής. Ο Δήμος Κορυδαλλού αγκαλιάζει τους Ευρωπαίους και ωφελείται μέσω του Εκπαιδευτικού Τουρισμού πλέον, του μοναδικού είδους τουρισμού που μπορεί να έχει. Επίσης εν καιρώ οικονομικής κρίσης και στασιμότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το ότι υπάρχει εργαζόμενος η εργαζόμενοι χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρηση δίνει ανάσα ζωής, τελειώνουν γρηγορότερα οι καθημερινές εργασιακές υποχρεώσεις, ξεκουράζονται περισσότερο οι υπάρχοντες υπάλληλοι, έχουμε ανάπτυξη, παραγωγικότητα και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Όσο κερδίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις και οι δημοτικοί φορείς τόσο κερδίζει και η τοπική κοινωνία οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Μην ξεχνάμε ότι οι φοιτητές και μαθητές που έρχονται, καταναλώνουν, διασκεδάζουν, εισφέρουν στην εισροή χρήματος από το εξωτερικό.