Επιστολή Ασκούνη για τον διαχωρισμό των Ανταποδοτικών

askounis-kallithea

Ανεπίτρεπτο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, με επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Ευ.Λιβιεράτο, το γεγονός ότι ενημερώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από δημοσιεύματα των ΜΜΕ για τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου να καταργηθεί η είσπραξη των δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και μάλιστα να συζητείται το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, των δήμων της χώρας.

Ο κ.Ασκούνης ζητά από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ άμεση συνάντηση, αφού το ζήτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας, καθώς «σήμερα που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%, η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των Δήμων».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

«Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την οικονομική κρίση να μαστίζει την χώρα και τους πολίτες της, η ΚΕΔΕ, τηρώντας υπεύθυνη στάση, βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με όλα τα υπουργεία προσπαθώντας να διασφαλίσει εκείνους τους οικονομικούς πόρους που θα αποτρέψουν την επερχόμενη κοινωνική κατάρρευση των δήμων.
Εν μέσω λοιπόν αυτού του διαλόγου, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να ενημερωνόμαστε δια του τύπου, για δηλώσεις εκ μέρους στελεχών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας, για την πρόθεση κατάργησης της είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και μάλιστα συζήτηση αυτής της πρόθεσης με το Υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, δια του τύπου ενημερωνόμαστε σχετικά με την πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Βασιλάκο σχετικά με το θέμα, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με την ΚΕΔΕ.
Τα δημοτικά τέλη αποτελούν έναν από τους βασικότερους πόρους για τη λειτουργία των Δήμων. Ιδιαίτερα σήμερα που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%, η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των Δήμων.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας, αφού για εμάς το ζήτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την ομαλή λειτουργία των Δήμων».