Ανασκόπηση της εβδομάδας από 23 μέχρι 30 Ιουλίου

Το καμπανάκι είχε χτυπήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης όταν ήρθε στην ΚΕΔΕ και παρά την συνάντηση που είχε προηγουμένως με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στα οικονομικά αιτήματα της ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος κ. Ασκούνης και όλοι οι αιρετοί των δήμων του έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα 2,7 δις των ΚΑΠ ως ελάχιστο όριο επιβίωσης των δήμων.
Ο κ. Στυλιανίδης δεν απάντησε και η κυβέρνηση μέσω διαρροών μιλούσε για 1 δις περικοπές από την αυτοδιοίκηση για να εξασφαλιστούν τα 11,5 δις του δημόσιου ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης.
Εντωμεταξύ ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνατήθηκε με την Task Force και συμφώνησε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει άμεσα μέσα στο 2012 με σκοπό την μείωση του κόστους λειτουργίας του δημοσίου.
Η ΚΕΔΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με του πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο της και την σημασία της αυτοδοίκησης με τις προνοιακές δομές απέναντι στην κρίση. Οι αρχηγοί των κομμάτων και ο κ. Στυλιανίδης αναγνώρισαν στις δηλώσεις τους αυτό το ρόλο.
Ομως τελικά από τα 135 της μηνιαίας δόσης των ΚΑΠ για τον Ιούλιο έφτασαν 96 εκ σταταμεία αντί των 144 που διεκδικούσε η ΚΕΔΕ.
Να μήν ξεχνάμε ότι τελικά χάθηκαν και τα 400 εκατομμύρια ευρώ που εκ λάθους αφαιρέθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τελικά διαμορφώνεται ένα κλίμα που προϊδεάζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει υποστεί περικοπές της τάξεως του 53% από το 2009, θα κληθεί και πάλι να πληρώσει βαρύ τίμημα της κρίσης.
Η ΚΕΔΕ εντωμεταξύ αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρεία επικοινωνιακή καμπάνια προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική κοινή γνώμη για τους δήμους και να δημιουργήσει πολιτικές προϋποθέσεις άμυνας στα οικονομικά.
Εντωμεταξύ ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης πινάκων για τις 84.000 μητέρες που δικαιούνται επιδότησης στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής της ΕΕΤΑΑ. Ομως λείπουν 125 εκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα.
Τέλος το ΑΣΕΠ προχώρησε την διαδικασία εγκρίσεων για το πρόγραμμα Αυτεπιστασία και τώρα αναμένεται να υποβάλουν σχέδια έργων οι δήμοι.