Έκτακτο Συνέδριο ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου

kede_ped3

Εκτακτο συνέδριο για τον καθορισμό των αντιδράσεων των δήμων απέναντι στην μείωση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης της τάξεως του 75% από το 2009 αποφάσισε η ΚΕΔΕ στο έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε εχθές μετά την αιφνιδιαστική μείωση των ΚΑΠ του Ιουλίου στα 96 εκ από 135 που ήταν μέχρι τον Ιούνιο.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε:
•    Να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της ακραίας οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα.
•    Να συνεχιστούν οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
•    Να προχωρήσει σε 13 ενημερωτικές περιφερειακές συσκέψεις.
•    Να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα και τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.
Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε να επιχειρήσει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν προς στάση πληρωμών, σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να ζητήσει, την προσωπική του παρέμβαση για να αλλάξει άρδην η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι αιρετοί της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι με τις νέες και πέραν κάθε λογικής περικοπές άμεσα αρκετοί δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Πριν από τη συνεδρίαση, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη για να διαμαρτυρηθούν για την μείωση στα 96 εκ ευρώ όμως από την συνάντηση προέκυψε νέα μείωση στα 70 εκ.
Ετσι το συνέδριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν αρχίσει και πυκνώνουν οι φωνές για κλείσιμο των δημαρχείων και μαζικές παραιτήσεις δημάρχων.
Εκεί σίγουρα θα εμφανιστούν και έντονοι κομματικοί διαχωρισμοί αφού οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, δεν αποδέχονται όμως μέχρι σήμερα τις προτάσεις των εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν πραγματικό πρόβλημα στην συγκυβέρνηση.
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση ήδη ο κ. Φιλίππου δήμαρχος Σαρωνικού και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει με υψηλούς τόνους για συναλλαγές και συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Ασκούνη. Ομως παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι που μιλήσανε εκφράστηκαν περισσότερο από την ομιλία του κ. Φιλίππου, τελικά συντάχθηκαν με τις κομματικές τους καταγωγές υπερψηφίζοντας τις προτάσεις του κ. Ασκούνη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Από τη μία η προηγούμενη ψηφοφορία έγινε με δεδομένα τα 135 και όχι τα 70 εκ της επιχορήγησης.  Επίσης ο κ. Ασκούνης είχε περιθώρια περαιτέρω αναμονής. Τώρα τα πράγματα έχουν στενέψει. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, την Ν.Δ και τη ΔΗΜΑΡ που πραγματικά δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να δοκιμαστεί.