Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα ανταποδοτικά τέλη

voulim

Ερώτηση για τα ανταποδοτικά τέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσαν  στη βουλή οι βουλευτές Δημήτρης Αναγνωστάκης, Παρίσης Μουτσινάς, Γρηγόρης Ψαριανός και Θωμάς Ψύρρας με θέμα την είσπραξη Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου μέσω της ΔΕΗ. Οπως αναφέρουν οι βουλευτές, βάσει των Νόμων 25/75, 429/76 και 1080/ 80 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου. Η είσπραξη τους μέσω της ΔΕΗ εξασφαλίζει την παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών της καθαριότητας και φωτισμού προς τους πολίτες.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που αναφέρονται σε προτάσεις του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση από τα τιμολόγια της ΔΕΗ των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ.
Με δεδομένη την έλλειψη εισπρακτικών μηχανισμών των δήμων καθώς και την αδυναμία να δημιουργήσουν σήμερα νέους μετά τις μειώσεις προσωπικού, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τεράστια αδυναμία είσπραξης των δημοτικών τελών από τους ΟΤΑ.
Με βάση τα προαναφερόμενα, σημειώνουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η πληροφόρηση για κατάργηση είσπραξης των δημοτικών τελών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, και ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις για την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, δεδομένης της αδυναμίας των δήμων να συστήσουν αυτή την περίοδο εισπρακτικούς μηχανισμούς.
Να θυμίσουμε ότι με βάση την μελέτη που είχε κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι ανέρχονται στα 1,1 δις με ελάχιστο κόστος λειτουργίας 3,8 δις. Την ίδια εποχή τα έσοδα από των δήμων από την τακτική επιχορήγηση του κράτους ανέρχονταν στα 2,14 δις ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1 δις αν αφαιρέσουμε προνοιακά επιδόματα κλπ που είναι μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους προς τους πολίτες μέσω των δήμων.