Πανικός από την αιφνιδιαστική μείωση των θέσεων στους Παιδικούς Σταθμούς

eetaa

Πανικός και ομίχλη επικρατεί στην κυριολεξία στους δήμους της Ελλάδας με την χωρίς προειδοποίηση μείωση των εγκεκριμένων θέσεων της ΕΕΤΑΑ επιδοτούμενων θέσεων στους παιδικούς σταθμούς. Σε πολλούς δήμους δεν αναρτήθηκε ούτε το 30% των θέσεων που εγκρίθηκαν.
Από τις 84.000 θέσεις που είχαν εξαγγελθεί, τελικά αναρτήθηκαν 53.000. Αυτό σημαίνει ότι από τις 96.000 που έκαναν αίτηση οι 43.000 μένουν απ’ έξω. Ποιός θα απορροφύσει αυτόν τον κραδασμό είναι τώρα ο μεγάλος προβληματισμός των δημοτικών αρχών καθώς οι πιέσεις εντείνονται ακόμη περισσότερο σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 30%.
Πριν από λίγες ημέρες κόπηκαν 70 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ. Τώρα κόβονται και 125 εκατομμύρια από την επιδότηση των μητέρων για τους παιδικούς σταθμούς. Και την ίδια στιγμή όλο και μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες ανέργων και ανασφάλιστων και απευθύνονται στους δήμους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Οι δήμοι αναπτύσσουν μεν κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης, βιώνουν όμως ένα απόλυτα ομιχλώδες τοπίο εσόδων όπου αδυνατούν πλήρως να προϋπολογίσουν και να προγραμματίσουν.
Αρκετοί δήμοι έχουν εκδώσει ήδη δελτία τύπου διαμαρτυρίας, αλλά το αποτέλεσμα ουδέν. Η ΚΕΔΕ ζητάει επιτακτικά να δοθούν 125 εκατομμύρια που έχουν παραμείνει αδιάθετα από το ΕΣΠΑ αλλά το Υπ. Εσωτερικών δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση. Αλλωστε όπως έχει αφεθεί να διαρρεύσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πληρώσει τελικά ένα ακόμη δις για το μνημόνιο.