Συμβασιούχοι τέλος, σε ιδιώτες η καθαριότητα

kathar_platania

45000 συμβασιούχοι του δημοσίου δεν πρόκειται να δουν τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται ξανά. Αυτο προκύπτει από το αποτέλεσμα της ενδοκυβερνητικής διαμάχης που ξέσπασε σε σχέση με το θέμα της εφεδρείας. Ο πρωθυπουργός και τρόικα υπολόγιζαν στην απομάκρυνση 70.000 υπαλλήλων και στην εξοικονόμηση ενός σοβαρού μέρους των 11,6 δις. Βρήκαν όμως την σθεναρή αντίδραση κατ´ αρχήν του κ. Κουβέλη και κατόπιν του κ. Βενιζέλου. Έτσι κατέληξαν στον συμβιβασμό των συμβασιούχων που λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν θα ανανεωθούν.
Οι συμβασιούχοι όμως αποτελούν το 30% του προσωπικού των δήμων. Από την μείωση του μισθολογικού αυτού κόστους αναμένεται να βρεθεί και το 1 δις που θα συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση περαιτέρω στο έλλειμμα. Ειδικά τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη σχολείων και οι παιδικοί σταθμοί εξυπηρετούνται σε ποσοστά ακόμη και 50% σε ορισμένους δήμους. Ετσι με μαθηματική ακρίβεια η καθαριότητα θα ανατεθεί αναγκαστικά σε ιδιώτες. Στην φωτογραφία βλέπετε την διαδικασία αποκομιδής στην Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου όπου ακόμη και μετά την έγκριση των νέων συμβάσεων ο οδηγός του απορριμματοφόρου κατεβαίνει και μαζεύει τα σκουπίδια εξυπηρετώντας δύο ειδικότητες ελλείψει προσωπικού. 
Ηδη ακόμη και στο δήμο Αμαρουσίου η καθαριότητα και η σίτιση στους παιδικούς σταθμούς ανατέθηκε σε ιδιώτες.
Στην Κρήτη έχουμε κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αντίστοιχες ενέργειες. Ομως οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αντιδράσουν. Το προσωπικό πια δεν φτάνει και μπαίνουν ζητήματα ακόμη και ποινικών ευθυνών για την δημόσια υγεία.