Ερώτηση Ξηροτύρη για την υπόθεση της ΕΕΤΑΑ

xirotiri

Ερώτηση με την σημείωση της ανάγκης ενίσχυσης της δράσης “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” για τη διευκόλυνση όσο το δυνατόν
περισσότερων μητέρων βρεφών, νηπίων και παιδιών κατέθεσε προς τους υποργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης, Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη.
Η κα Ξηρότερη αναφέρει ότι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) ενεργώντας ως Δικαιούχος των πράξεων, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», προϋπολογισμού 125 εκ. € για το έτος 2012 -13, ανάρτησε τους τελικούς πίνακες επιλογής για τις ωφελούμενες μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών.
Δυστυχώς από τους  πίνακες αυτούς διαπιστώνεται  ότι πολλές χιλιάδες μητέρες δεν περιλαμβάνονται στις σχετικές λίστες,   αφενός λόγω  μη επαρκούς προϋπολογισμού και αφετέρου λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αιτήσεων, στην πιο κρίσιμη οικονομική και κοινωνική περίοδο για τη   χώρα. 
Συγκεκριμένα για τους Δήμους της  Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης οι προσφερόμενες θέσεις ανά δημοτική αρχή (βρέφη, Παιδιά, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) είναι  περίπου 11.500   και οι εγκριθείσες λιγότερες από τις μισές,  5000 περίπου.
Με δεδομένη την πρωτοφανή οικονομική κρίση, την ραγδαία αύξηση της ανεργίας που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος των ελληνικών  οικογενειών, αλλά  και το γεγονός ότι πρόκειται για μία δράση που στοχεύει στην διευκόλυνση των μητέρων που είτε είναι άνεργες, είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες, είτε  για εργαζόμενες  μητέρες που αδυνατούν πλέον  να καλύψουν τα τροφεία των παιδικών σταθμών, όπως και για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών με αναπηρία,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Θα ενσκήψουν στο πρόβλημα και θα εξετάσουν την δυνατότητα ενίσχυσης της συγκεκριμένης δράσης με επιπλέον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων μητέρων?

2.    Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να γίνει η πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή των θέσεων τόσο για όλους τους Δήμους, όσο και  ανά δομή παροχής φροντίδας ή φιλοξενίας  (βρέφη, παιδιά, ΑΜΕΑ  κ.ά)?