Επιστολή ΔΟΕ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

sgouros_arvanitopoylos

Την άμεση καταβολή της δεύτερης δόσης του 2012 για τα λειτουργικά έξοδα των Σχολείων ζητάει με επιστολή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη.
Η επιστολή προς τον Υπουργό αναφέρει:
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κ.Α.Π. προς τους δήμους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.
Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους.
Θυμίζουμε ότι η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τα σχολεία να έχουν εισπράξει μόνο μια δόση (Φεβρουάριου 2012), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλιο 2012.Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματαγια την ομαλή λειτουργία τους.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρώτη δόση του 2012 ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%.Είναι σίγουρο πως τα σχολεία- με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα. Για το λόγο αυτό ζητούμε την επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
Η αύξηση του πετρελαίου κατά 50% θα έχει ως αποτέλεσματο μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης ναδαπανάται για την αγορά καυσίμων σε βάρος της κάλυψης των υπόλοιπων ζωτικών λειτουργικών αναγκών. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Με την ευκαιρία θα πρέπει να επισημανθεί στους δήμους να εφαρμόσουν την υπάρχουσα νομοθεσία (Υπουργική απόφαση 8440/25.2.2011) που επιβάλλει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις σχολικές μονάδες και την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε σχολείο. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενιαίες σχολικές επιτροπές θα πρέπει να προβαίνουν σε άμεση απόδοση των χρημάτων από τους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στις σχολικές μονάδες.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τη συνεχόμενη πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών για την παιδεία που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν καθώς σημαντικές καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Κοινό μυστικό είναι ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολείων.
Και η ΔΟΕ καταλήγει ότι επιμένει στην πάγια θέση της για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ ή στο 15% του Γ.Κ.Π.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο υπεύθυνες για τον καθορισμό και την διάθεση των πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι πενταμελείς επιτροπές που οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έπρεπε να έχουν συστήσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Επίσης πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε με τον Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ο οποίος δεσμεύτηκε να κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδεσμευτούν άμεσα όλες οι πιστώσεις για τα σχολεία.