Νέα επίθεση στην Αυτοδιοίκηση και άμεση απάντηση Ασκούνη

real

Νέα επικοινωνιακή επίθεση από τα κεντρικά ΜΜΕ δέχτηκε σήμερα το πρωί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αφορμή τη επιστολή που έστειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη και αυτή την φορά από το real.gr.
Στο άρθρο που δημοσίευσε ο Σταθόπουλος Σωτήρης αναφέρει ότι οι δήμοι πήραν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 500 εκ ευρώ που αφορούσαν την γυναικεία επιχειρηματικότητα, προχώρησαν σε προσλήψεις και σε άλλες πράξεις εκτός από τα όσα ορίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.
Μάλιστα η χώρα μας κινδυνεύει και με πρόστιμο από την Ε.Ε χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για άλλο σκοπό από αυτόν που αναφέρει το πρόγραμμα
Οι απίστευτες καταγγελίες γίνονται από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη.

Δείτε όλο το reportaz 

Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Ασκούνη προέδρου της ΚΕΔΕ στο ρεπορτάζ του «real.gr ο οποίος μιλάει για ερμηνευτική ακροβασία στα όρια της συκοφαντίας.
Η επιστολή Ασκούνη έχει ως εξής:
Κύριοι Στην ιστοσελίδα «real.gr» αναρτήθηκε σήμερα ρεπορτάζ για το θέμα των παιδικών σταθμών υπό τον τίτλο «Λεφτά δεν υπάρχουν για βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ‘‘έφαγαν’’ οι δήμοι», και το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Σταθόπουλος, προκαλώντας όχι μόνο την έκπληξή μας, αλλά ακόμη περισσότερο την οργή μας εξαιτίας των ανακριβειών, των ανυπόστατων πληροφοριών και της επικίνδυνης ακροβασίας που επιχείρησε ο συντάκτης του οδηγούμενος σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Ίσως κάποιος μη μυημένος, διαβάζοντας τον -ομολογουμένως άκρως «ελκυστικό»- τίτλο, όπως επίσης και την εισαγωγή του θέματος που περιορίζεται σε ελάχιστες λέξεις, δικαιολογημένα θα πίστευε ότι του προσφέρεται άλλη μια «χρυσή» ευκαιρία ώστε να βάλει κατά των δημάρχων και των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη από αυτή που νομίζει ότι ανακάλυψε ο συντάκτης του ρεπορτάζ, και η οποία τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Κατ’ αρχήν έχουμε να παρατηρήσουμε πως το συμπέρασμα που εξάγει ότι «…τα ‘‘έφαγαν’’ οι δήμοι» είναι παντελώς αυθαίρετο και ανυπόστατο, και ως τέτοιο αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας.

Και τούτο διότι από κανένα σημείο του ρεπορτάζ που ακολουθεί, και το οποίο στηρίζεται στην επιστολή του υπουργού Εργασίας κ.Βρούτση προς εμένα, δεν προκύπτει η ελαχιστότατη ένδειξη που θα επέτρεπε στο συντάκτη του να εξάγει τέτοιο συμπέρασμα και να καταγγείλει (πανηγυρίζων ως ανακαλύψας το μέγα σκάνδαλο…) τέτοιο «φαγοπότι». Είναι φανερό, λοιπόν, ότι επιχειρήθηκε μια ερμηνευτική ακροβασία ίσως χάριν του εντυπωσιασμού, που σε κάθε περίπτωση είναι ελεγχόμενη, και η οποία μόνο παραπληροφόρηση προσφέρει.

Επί της ουσίας, όμως, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

• Το πρόγραμμα, όλα αυτά τα χρόνια που υλοποιείται, διέπεται από αυστηρούς κανόνες και όρους τους οποίους ουδέποτε και ουδείς διανοήθηκε να καταστρατηγήσει.

• Η προσφορά του προγράμματος στην ελληνική κοινωνία και την οικογένεια, το οποίο υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια, είναι πολύ σημαντική, ιδίως κατά τις σημερινές εποχές της οικονομικής κρίσης, κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει. Έτσι, τον πρώτο χρόνο της υλοποίησής του οι ωφελημένες μητέρες ήταν 15.700, αλλά εάν λάβει κανείς υπόψη τη δυναμική που παρουσιάζει, τότε δεν θα δυσκολευτεί να κατανοήσει το πώς έφθασε να ωφελεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων ή άνεργων μητέρων, με τη ζήτηση να αποκτά εκρηκτικά χαρακτηριστικά για την περίοδο 2012-2013.

• Με βάση την ανοιχτή προκήρυξη, που επιμελείται και εποπτεύει κάθε χρόνο το υπουργείο Εργασίας, γίνεται η αδειοδότηση, η πιστοποίηση και τελικά η ένταξη των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών στο πρόγραμμα με αυστηρά κριτήρια ( 70% συμμετοχή στο πρόγραμμα των δημοτικών παιδικών σταθμών και 30% των ιδιωτικών). Για τη νέα περίοδο, και με κάθε νομιμότητα, έχουν πιστοποιηθεί δομές που αντιστοιχούν σε 84.000 θέσεις επωφελούμενων παιδιών και ουδεμία αυθαιρεσία σημειώθηκε στην αύξηση του αριθμού των θέσεων. Και εμείς αυτό ακριβώς ζητούμε, δηλαδή να ικανοποιηθεί η κάλυψη των 84.000 πιστοποιημένων θέσεων, από τις περίπου 96.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, και να εξυπηρετηθούν από τα αναπορρόφητα κονδύλια, όπως αναλυτικά, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα προτείναμε. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους μας ότι πάνω από 11 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ δεν έχουν απορροφηθεί και η χώρα μας καθημερινά δέχεται μομφές για το θέμα αυτό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, που έχει τη συνολική ευθύνη του ΕΣΠΑ, αντιλαμβανόμενα την κρισιμότητα του θέματος, ασχολούνται με αυτό και προσπαθούν να βρουν λύση.

Ποτέ και από κανέναν δεν τέθηκε θέμα διαχείρισης των πόρων, θέμα νομιμότητας και διαφάνειας. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που στην επιστολή του προς εμένα ο κ.Βρούτσης προτείνει -μεταξύ των άλλων- και αύξηση του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης δράσης, για να καλύψουμε περισσότερα παιδάκια.

• Εμείς εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει για τις αυξημένες ανάγκες που θα παρουσιάζονταν φέτος εξαιτίας των συνθηκών οικονομικής κρίσης, για αυτό και προτείναμε λύσεις με τη μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να χαθούν. Να σημειωθεί ότι η μέση απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι 38%, ενώ η απορροφητικότητα της συγκεκριμένης δράσης είναι 100%. Επομένως με τη μεταφορά κονδυλίων, που κινδυνεύουν να χαθούν, επιτυγχάνουμε και μεγαλύτερη απορροφητικότητα αλλά και ανταποκρινόμαστε στο κοινωνικό αίτημα για ικανοποίηση των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων μητέρων να πάνε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Αυτές είναι λίγες μόνο σκέψεις επί του θέματος, αρκετές και ισχυρές, όμως, για να σας επιτρέψουν να επανεξετάσετε τη θέση σας και να ανακαλέσετε τα αυθαίρετα και επικίνδυνα συμπεράσματά σας που στηρίζονται σε έωλα και πανταχόθεν διάτρητα επιχειρήματα.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Με εκτίμηση

Κώστας Ασκούνης
Πρόεδρος ΚΕΔΕ