Ανασκόπηση εβδομάδας από 6 ως 12 Αυγούστου

Το θέμα της αιφνιδιαστικής μείωσης των επιδοτούμενων θέσεων στους Παιδικούς Σταθμούς από την ΕΕΤΑΑ κυριάρχησε την εβδομάδα που μας πέρασε. Από 84.000 οι θέσεις έγιναν ξαφνικά 53.000. Τα 125 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονταν τελικά δεν βρέθηκαν. Το θέμα έπαιξε αρκετά και στα κεντρικά ΜΜΕ καθώς περίπου 45.000 μητέρες έμειναν χωρίς επιδότηση. Το θέμα αποτέλεσε και μια ακόμη ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να αποδώσουν ευθύνες στους δήμους.
Την ίδια στιγμή υπογράφηκε και η απόφαση μείωσης των αποδοχών των δημάρχων και των υπολοίπων αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ η εβδομάδα είχε αρχίσει με τις διαρροές σκέψεων για διαχωρισμό των ανταποδοτικών τελών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ετσι η ΚΕΔΕ προγραμμάτισε έκτακτο συνέδριο για τα οικονομικά των δήμων στις 30 Αυγούστου νιώθοντας πια ότι οι πιέσεις για περιρισμό των δαπανών των δήμων είναι μεγάλες και συγχρονισμένες. θελωντας ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης να δώσει στίγμα στο συνέδριο δημοσίευσε ανακοίνωσή του όπου προτρέπει να κλείσουν οι δήμοι.
Εντωμεταξύ δημοσιεύτηκε και εγκύκλιος του Υπ. Ανάπτυξης με νέο κανονισμό για τις προμήθειες όπου βάζει όρο έγκαιρων ετήσιων προγραμματισμών σε συνδυασμό με απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς.
Και η εβδομάδα έκλεισε με νέες διαρροές από την κυβέρνηση για πλήρη κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από κάθε δημόσια υπηρεσία και τους δήμους. Ενα μέτρο που μπαίνει ως δίλημμα για την μην εφαρμογή νέας οριζόντιας εφεδρείας αλλά ανοίγει διάπλατα το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων.