Μάχες για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας

stasi_kathariotita

Μάχες δίνουν σχεδόν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους δήμους για να μην εκχωρηθούν δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες. Παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά κατά τις εκχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες όλο και περισσότερες δημοτικές αρχές προχωρούν στις αναθέσεις του έργου της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα.
Πριν από λίγο καιρό στην Θεσσαλονίκη η ανάθεση της επισκευής των απορριμματοφόρων οδήγησαν σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
Τον περασμένο μήνα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ματαίωσε διεθνή διαγωνισμό για την καθαριότητα στον δήμο της Ρόδου.
Προχθές με οριακή πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ανέβαλε όμοιο διαγωνισμό στο δήμο Μαλεβιζίου της Κρήτης μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Στην συνέχεια η ΠΟΕ ΟΤΑ προκήρυξε στάση εργασίας και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πρώτη προσπάθεια του Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης για να εκχωρήσει σε ιδιώτες την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με τη μαζική, αγωνιστική και ενωτική παρουσία των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου Κρήτης τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 απετράπη.
Η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου πριν ακόμα τελειώσει η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισε τη συνέχιση-επανάληψη της Δημοπρασίας για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 στις 10.00 το πρωί καθώς δεν έκανε αποδεκτή την παρέμβαση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των Συλλόγων στους Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου Κρήτης να αποσύρει την απόφασή της.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου με την επιμονή της να προχωρήσει στην εκχώρηση σε ιδιώτες της αρμοδιότητας της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων έχει επιλέξει συνειδητά να προχωρήσει στην κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. ιδιαίτερα σε μια περίοδο που από την πολιτική των μνημονίων και της τρόικα οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση.
Για την αποτροπή και αυτής της προσπάθειας του Δήμου Μαλεβιζίου η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκηρύσσει 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι για όλους τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου Κρήτης και την πραγματοποίηση ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στις 9.00 το πρωί στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ώστε να μην επιτραπεί η συμμετοχή σε κανένα ιδιώτη εργολάβο.
Και αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. του Νομού Ηρακλείου Κρήτης με τη ενωτική, αγωνιστική και δυναμική παρουσία τους θα υπερασπίσουν το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και το δικαίωμα στην εργασία τους.