Ξεκίνησε η συζήτηση για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο Συνοχής 2014-2020

Europe2020

Η συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής συνοχής μετά το 2013 ξεκίνησε με τη δημοσίευση της «5ης Έκθεσης για την Πολιτική της Συνοχής» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2010.
Την έναρξη της διαπραγμάτευσης στα όργανα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σηματοδότησε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 στις 29 Ιουνίου 2011. Ακολούθησε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νομοθετικό πλαίσιο, στις 6 Οκτωβρίου 2011, το οποίο θα διέπει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων και των Ταμείων της Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αλιείας:
Γενικός Κανονισμός όλων των Ταμείων
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Ταμείο Συνοχής
Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τη θέσπιση ενός Κοινού Στρατηγικού Πλαισίου (ΚΣΠ). Το ΚΣΠ αναμένεται ότι θα αυξήσει τη συνοχή μεταξύ των δεσμεύσεων πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” και των επενδύσεων. Θα ενθαρρύνει την ολοκλήρωση καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα εργάζονται από κοινού τα Ταμεία. Θα παράσχει στρατηγική κατεύθυνση στη διαδικασία του προγραμματισμού, σε επίπεδο κρατών μελών και περιφερειών, των Ταμείων του ΚΣΠ, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις.
Άλλα σημαντικά επίσης, πολιτικά κείμενα τα οποία συμβάλλουν στη διαμόρφωση των βασικών στρατηγικών επιλογών – προτεραιοτήτων, καθώς συνιστούν κεντρικές μακροπρόθεσμες επιλογές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, είναι:
η αναπτυξιακή στρατηγική Ευρώπη 2020 για την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας
το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2011-2014.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει παράλληλα ξεκινήσει την εθνική δημόσια διαβούλευση με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές υπηρεσίες καθώς και με τους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς εταίρους. Η διαδικασία αυτή θα συμβάλει στην προετοιμασία της Σύμβασης /Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή «του νέου ΕΣΠΑ», για την εφαρμογή της Πολιτικής της Συνοχής στη χώρα, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό απεστάλη η Πρώτη Εγκύκλιος τον Απρίλιο 2012.
Στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των εταίρων και όλων των πολιτών στον διάλογο που ανοίγει για τον προγραμματικό σχεδιασμό, ερωτήματα και απόψεις μπορούν να υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό Helpdesk του ΕΣΠΑ.

Το προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν πήγε καλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι αιρετοί παρενέβησαν πολύ αργά και αφού είχαν διαμορφωθεί οι αρχικοί στόχοι και άξονες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές στρεβλώσεις και γραφειοκρατίες προκειμένου να προσαρμοστούν οι πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στους γενικούς άξονες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης σήμερα να ενημερωθούν εγκαίρως να συμμετάσχουν και να παρέμβουν στην διαμόρφωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.