Σκληρά τα νέα μέτρα και για τους δήμους

trapeza2345

Διαρροές πολύ σκληρών μέτρων για να δούν τις αντιδράσεις έγιναν σήμερα μετά από τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης , που θα συνεχιστεί αύριο και αμέσως μετά , αυθημερόν ή το αργότερο την Τετάρτη, οι προτάσεις για τα μέτρα θα δοθούν στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και στη συνέχεια θα συζητηθούν με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, αμέσως μετά την αναχώρηση του προέδρου του Eurogroup  κ. Γιούνκερ από την Ελλάδα.
Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν συνταξιούχους και δημόσιου υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους των δήμων και την λειτουργία τους.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται Μείωση αποδοχών όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου με την περικοπή ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας.
Πιθανή μείωση και στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Μπαίνουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 34.000 υπάλληλοι.
Αμεσα εφεδρεία για 3.000 «προβληματικούς» δημοσίους υπαλλήλους που σε βάρος τους εκκρεμούν αδικήματα ή ασυνέπεια.
Σε ιδιώτες θα περάσει σειρά υπηρεσιών (outsourcing) που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο και κατ’ επέκταση οι δήμοι.
Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, σημαντικές μειώσεις σε επιδόματα και υπερωρίες, και περικοπές σε δημοτικές επιχορηγήσεις.
Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής έως και το 2015 του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό κατά 115.000 άτομα
Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογένεια των δικαιούχων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητική πηγή η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα για τα νέα μέτρα και οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλή πορεία και έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί μέτρα 10,8 δισ. ευρώ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και πριν οριστικοποιηθούν θα απαιτηθεί η συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών.

Ετσι οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν μέχρι το 2015 τουλάχιστον ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αφού θα στερηθούν ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι έμπειρου στελεχικού δυναμικού χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης. Αυτό σημαίνει αναγκαστική ανάθεση σε ιδιώτες όπως προβλέπεται άλλωστε και από τη συμφωνία της τρόικας.
Επίσης αναμένεται να επιβαρυνθεί κατά πολύ το ήδη βεβαρυμάο εργασιακό κλίμα στους δήμους.
Οπως αναμένεται ο νέος προυπολογισμός θα υπολογίσει ακόμη περισσότερη μείωση μισθολογικού κόστους και περιορισμό των ΚΑΠ.