Καιροσκοπισμός και πάλι στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας

espa9

Επιβεβαιώθηκε το myota.gr με την εκτίμηση που έκανε σε σχέση με τα εκπονούμενα προγράμματα απασχόλησης. Με 750.000 άνεργους να λιμοκτονούν, με 2,5 δις στα χρηματοκιβώτια της Ευρωπαικής Ενωσης για την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα και οι υπεύθυνοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην Ελληνική Πραγματικότητα. Αλλο ένα αδιάψευστο τεκμήριο όπως το είχαμε προβλέψει τα ΤΟΠΣΑ. Και πριν προλάβει αλέκτωρ να λαλήσει τρεις, πριν ακόμη από την λήξη της προθεσμίας υποβολής προγραμμάτων γνωστή οργάνωση για τα τροχαία ατυχήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προκήρυξαν 40 θέσεις εργασίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την οδική ασφάλεια. Και αναρωτιέται εύλογα κανείς τι σχέση μπορεί να έχει η οδική ασφάλεια με την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τι σχέση μπορεί να έχει πολύ περισσότερο η δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας που είναι βασικός στόχος του προγράμματος ΤΟΠΣΑ και προϋπόθεση για την αποπληρωμή του 25%, με την ενημέρωση στα σχολεία για την οδική ασφάλεια.
Το πρόγραμμα συνεργασίας με την ΜΚΟ και την Περιφέρεία Αττικής θα δώσει ομολογουμένως δουλειά σε 40 άνεργους για ένα χρονικό διάστημα. Στόχος όμως του άξονα του Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι η δικτύωση υποψήφιων επαγγελματικών και η κατάρτισή τους για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ή για να προσληφθούν από επιχειρήσεις έτσι ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος να έχουν αποκτήσει μόνιμη εργασία χωρίς επιδότηση. Στην ενημέρωση της οδικής ασφάλειας ποιά είναι η δουλειά ακριβώς που θα κάνουν; Θα ενημερώνουν επί πληρωμή τα σχολεία;
Ετσι προβλέπεται άλλο ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ να πάει στα αζήτητα και η ανεργία να συνεχίζει να καλπάζει, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι το 25% των πολλών εκατομμυρίων θα χαθεί διότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με την ίδια αντίληψη που δημιούργησε την κρίση.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι και το ότι στην εποχή των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας που φέρνει ύφεση και ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανέργων, την ίδια εποχή μένουν στα χαρτιά 102.285 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Με το πρόγραμμα ένταξης και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας έχουν τοποθετηθεί μόνο 57.876 άνεργοι (το 38,37%) σε σύνολο 150.830.
Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά στα προγράμματα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιχορήγηση για την απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση ήδη επιδοτούμενων ανέργων (433 άνεργοι αντί του στόχου των 10.000), επιχορήγησης δήμων και περιφερειών για την απασχόληση 5.000 ανέργων 55 έως 64 ετών (το 25%).
Σχετικά με την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα το 13,62%.
Στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 5.000 νεοεισερχόμενους στην αγορά ηλικίας ως 24 ετών έχει απορροφηθεί το 14,38%.
Κάποιοι επιμένουν ότι χρειάζεται ευρηματικότητα για να απορροφηθεί το ΕΣΠΑ. Κάποιοι όμως άλλοι επιμένουν να βάζουν παντελώς άσχετους να σχεδιάζουν και να εκπονούν τα προγράμματα.