Αρχίζει σήμερα στην Πάτρα η προσυνεδριακή διαδικασία για το έκτακτο συνέδριο που έχει προκηρύξει η ΚΕΔΕ στην Αθήνα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης με την πρώτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Δ.Ελλάδας και το θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη σε μια συγκυρία όπου τα οικονομικά και οι δυνατότητες του κράτους συνεχώς επιδεινώνονται.
Το χρεός της χώρας από 298,5 δις το 2009 έχει φτάσει στα 367 δις στο τέλος του 2011 και σήμερα πλησιάζει τα 400.
Μόνο τα δάνεια της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης έφτασαν στο τέλος του Ιουνίου στα 148,83 δισ. ευρώ από 111,94 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.
Με απλά μαθηματικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία ελπίδα όχι μόνο να εξασφαλίσει τα 2,7 δις που έχει βάλει ως όριο βιωσιμότητας, αλλά αμφισβητούνται έντονα και τα 2,3 που δείχνει να έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό και με μία πολύ βαριά και αρνητική κοινή γνώμη οι δήμαρχοι καλούνται να πάρουν σοβαρότατες αποφάσεις αντίδρασης και κινητοποιήσεων και βέβαια θα εμπλακούν και σε μια πολιτική αντιπαράθεση κομματικών αναφορών.
Τι κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο με την προετοιμασία των εργαζομένων των δήμων για την Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα επιχειρηθεί να δοθεί και διεθνής διάσταση.
Στις 30 Αυγούστου που είναι προγραμματισμένο το συνέδριο θα έχουν προφανώς ξεκαθαρίσει και τα νέα μέτρα για την εξασφάλιση των 11,5 δις που όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει από την κυβέρνηση θα πλήττουν έντονα και την Αυτοδιοίκηση και την λειτουργία τους.
Στο συνέδριο αναμένεται να υπάρξουν δύο διαχωριστικές γραμμές. Οι δήμαρχοι που δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν τους δήμους τους και ετοιμάζονται πραγματικά για κλείσιμο και αδυναμία πληρωμών και οι δήμαρχοι που φωνάζουν μεν για περισσότερα χρήματα, αλλά δεν έχουν ακραίες μορφές προβλημάτων.
Επίσης δεύτερο διαχωρισμό αποτελεί η κομματική αφετηρία καθώς εκεί αναμένεται σύγκρουση μεταξύ των δημάρχων που θα θέλουν αντικυβερνητική στάση και αυτών που θα θέλουν μια πιο ήπια αντίδραση.