Σαράντης: Η κυβέρνηση μέσω των δήμων αποδομεί το κράτος

sarantis_peda220812

 

 

Την κατηγορηματική διαπίστωση ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τους δήμους και να περιορίσει το κράτος πρόνοιας, εξέφρασε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ στην ομιλία του περιέγραψε την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα λέγοντας ότι τα 135 εκατομμύρια που δίνονται μηνιαίως μέχρι σήμερα στους δήμους ήδη υπολείπονταν των 400 ευρώ ετησίως που από λάθος δεν γράφτηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό όπως και των 350 εκ που περικόπηκαν από την τακτική επιχορήγηση. Μετά απ΄όλα αυτά αιφνιδιαστικά πληροφορήθηκαν οι εκπρόσωποι των δήμων, ότι η δόση των ΚΑΠ Αυγούστου μειώθηκε στα 96 εκ ευρώ που δεν επαρκούν ούτε για την μισθοδοσία των εργαζομένων. Σε συνάντηση όμως που είχαν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με τον Υπουργό Εσωτερικών τους δόθηκε το μήνυμα ότι η επιχορήγηση θα πέσει κι άλλο, στο επίπεδο των 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Σαράντης σημείωσε την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να στρέψει ομάδες πολιτών την μία εναντίον της άλλης και θύμισε το δίλημμα των προνομιακών επιδομάτων που όμως εντάσσονταν στους ΚΑΠ. Ετσι διαπίστωσε ότι οι αιρετοί θα έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες που δεν κατανοούν τις κρατικές επιχορηγήσεις αλλά απαιτούν από τις δημοτικές αρχές να παίξουν τον ρόλο που έχουν αναλάβει.
Ολα αυτά σημείωσε ο κ. Σαράντης λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον αποδόμησης των κρατικών μηχανισμών ιδιαίτερα αυτών που είναι επιφορτισμένοι με την αρωγή προς τους αδύναμους και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δείτε το σχετικό video

Αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε την εξασφάλιση των 2,7 δις ευρώ κρατικής επιχορήγησης για την στοιχειώδη λειτουργία των δήμων ο κ. Νίκος Σαράντης λέγοντας ότι αλλιώς οδηγούμαστε σε μια πολιτική συνολικής εξαθλίωσης. Ο κ. Σαράντης επεσήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να δεχτεί διλήμματα όπως μπήκαν με τα προνοιακά επιδόματα διότι αλλιώς αυτό θα συνεχιστεί με τα σχολεία, τους μισθούς και όλες τις αναγκαίες λειτουργίες της αυτοδιοίκησης.
Επίσης ο κ. Σαράντης πρότεινε το συνέδριο της ΚΕΔΕ να απαιτηθεί μείωση της γραφειοκρατίας, ευελιξία στην λήψη αποφάσεων που αποτελούν την υλοποίηση έργων για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικών επίπεδο και άμεση πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ, Επίσης πρότεινα την απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου των ΟΤΑ, προσαρμογή του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση των δανείων και προστασία και στήριξη του θεσμικού ρόλου των αιρετών χωρίς λαϊκισμούς όπως είπε.  Εξέφρασε δε την αντίθεσή του στην αφαίρεση των δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Τέλος ο κ. Σαράντης σημείωσε ότι κάθε σκέψη για αλλαγή του Καλλικράτη πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ σημείωσε όμως ότι μια τέτοια συζήτηση στην σημερινή εποχή της οικονομικής ασφυξίας, είναι εκ του πονηρού. Δείτε το video: