Ασκούνης: Αναγκαία η ενιαία αντίδραση των δήμων

askoynis_synedrio

Η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχονται στα 96 εκ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουν τους επόμενους μήνες τα 72 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών των δήμων.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική.
«Η αντίδραση, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα». Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για την δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
«Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Τονίσαμε και τονίζουμε, είπε συνεχίζοντας, ότι χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο δεν είναι δυνατή η ανασυγκρότηση του τόπου. Δυστυχώς, η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και κατ΄ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής των μισθών και άλλων υποχρεώσεων».
Ο Κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι θεσμοθετημένοι και ως εκ τούτου είναι υποχρέωση του κράτους να τους αποδώσει.
«Δεν θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει όρθιος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις τεράστιες μειώσεις, ύψους 54%, που έχουν γίνει στις αμοιβές των αιρετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης της χώρας το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε στα 74 εκ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 62 εκ. ευρώ. Ζήτησε δε ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.