Ανακοίνωση των Δημων Αγιων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου και του ΑΣΔΑ για προστασία του πάρκου Αντώνης Τρίτσης

parko_vasilisis2

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ο  Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Α. Μποζίκας, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Α. Σαράντης, προειδοποιούν ότι , το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” βρίσκεται αντιμέτωπο με τον άμεσο κίνδυνο μεγάλης οικολογικής καταστροφής, λόγω της πλήρους εγκατάλειψής του από την κεντρική εξουσία.
Αυτός ο πολύτιμος χώρος πρασίνου 1.150 στρεμμάτων, εξηγούν, αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας φύσης στην Αττική, με τρία οικοσυστήματα, το δάσος, τις λίμνες και τις καλλιέργειες. Η πλούσια πανίδα του περιλαμβάνει 177 είδη πουλιών και 3 είδη ψαριών.
Όμως η χλωρίδα και η πανίδα του Πάρκου βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, λόγω της έλλειψης νερού και της διακοπής ηλεκτροδότησης. Η στάθμη των λιμνών έχει μειωθεί σημαντικά και η ροή του νερού στο κανάλι που βρίσκεται στο Πάρκο, έχει σταματήσει. Η απειλούμενη καταστροφή του πρασίνου και των υδροβιότοπων θα είναι μη αναστρέψιμη και ανεπανόρθωτη.
Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, αναφέρουν στην ανακοίνωση. δεν θα αφήσουμε 20 χρόνια δουλειάς και προσπαθειών της Αυτοδιοίκησης να πάνε χαμένα λόγω της αδράνειας και αδιαφορίας κάποιων κυβερνητικών “αρμοδίων”.
Και καταλήγουν:
Γι’ αυτό, από την Πέμπτη 23 Αυγούστου οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου και ο ΑΣΔΑ, πήραμε την υπόθεση της σωτηρίας του Πάρκου στα χέρια μας. Συνεργεία των Δήμων και του ΑΣΔΑ εγκαταστάθηκαν στο χώρο και ξεκίνησαν άμεσα όλες τις εργασίες ποτίσματος, συντήρησης των υποδομών και του πρασίνου και κάθε άλλη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του Πάρκου.
Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά το αίτημα μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση παραχώρηση κάθε αρμοδιότητας για τη διαχείριση του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους αντίστοιχους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Είναι άλλωστε φανερό ότι αυτή είναι η μοναδική λύση που μπορεί να διασφαλίσει μόνιμα
τη σωτηρία και τη συντήρηση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αθήνα.