Στις Περιφέρειες η μεταφορά μαθητών… αλλά

metafor_amathiton

Την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης προωθεί την μετάθεση της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών από τους δήμους στις Περιφέρειες μετά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, έκανε σήμερα η ηλεκτρονική σελίδα του Localit.gr.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Υπουργός φέρεται να είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αδυνατούν να ασκήσουν την αρμοδιότητα, με κίνδυνο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μη μπορούν να μεταφερθούν οι μαθητές, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
Στο άρθρο διατυπώνεται η άποψη ότι ο Υπουργός παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι δήμοι ανέλαβαν την αρμοδιότητα από την 1 Ιανουαρίου 2012 και ότι οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω των υψηλών οφειλών του κράτους προς τους λεωφορειούχους καθώς επίσης  ότι  οι δήμοι έχουν ήδη διαθέσει από δικούς τους πόρους 140 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές μεταφοράς μαθητών για το 2011.
Ομως η ουσία των άγονων διαγωνισμών που έγιναν κατ’ επανάληψη εγκαίρως από τους δήμους, δεν βρίσκεται μόνο εκεί. Η ουσία βρίσκεται στα υπερβολικά χαμηλά τιμολόγια ανά δρομολόγιο τα οποία έχει επιβάλει το Υπουργείο. Από την σπατάλη και την κατάχρηση που παρατηρείτο επί αρμοδιότητας νομαρχιών προ Καλλικράτη, στα 230 ευρώ ανά δρομολόγιο, το Υπουργείο θεσπίζοντας μαθηματικό τύπο κατέβασε τα τιμολόγια στα επίσης εξωπραγματικά επίπεδα των 30 ευρώ. Οπως έχουν διατυπώσει όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι που έχουν τέτοιες αρμοδιότητες διαγωνισμών στους δήμους τους: «με 30 ευρώ δεν έρχεται κανένας να λάβει μέρος».
Οι δήμαρχοι μάλιστα συμφωνούν να αναλάβουν οι περιφέρειες την αρμοδιότητα ειδικά όσοι έχουν στην περιοχή τους ειδικά σχολεία που συλλέγουν παιδιά από όλη την Περιφέρεια. Η αναποτελεσματικότητα όμως δεν οφείλεται στην αδυναμία των δήμων.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα ισχύσουν και για τις περιφέρειες τα ίδια καθορισμένα τιμολόγια που ισχύουν για τους δήμους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε του χρόνου είναι πολύ πιθανόν ο Υπουργός να διατυπώσει την άποψη ότι η αρμοδιότητα θα περιέλθει στο υπουργείο, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών αδυνατούν να ασκήσουν την αρμοδιότητα, με κίνδυνο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μη μπορούν να μεταφερθούν οι μαθητές, αφού δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.