Να μην στείλουν στοιχεία για την συνταξιοδοτική ωρίμανση ζητάει η ΠΟΕ ΟΤΑ

manitakis_stournaras

Αλλο ένα πλήγμα δυσλειτουργίας ετοιμάζεται να δεχτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Υπουργών Σταικούρα και Μανιτάκη για την έξοδο 150.000 υπαλλήλων και το ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είτε λέγεται εργασιακή εφεδρεία, είτε λέγεται συνταξιοδοτική ωρίμανση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αφού οι υπηρεσίες των δήμων θα κληθούν να λειτουργήσουν με περαιτέρω μειωμένο προσωπικό.
Το νέο σύστημα παρουσιάζεται δικαιότερο της εργασιακής εφεδρείας και θα γίνει αξιολόγηση του προσωπικού ως εξής:
Το τακτικό προσωπικό της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, θα υποβληθεί σε ένα γραπτό τέστ πολλαπλών επιλογών από το ΑΣΕΠ μέσω του οποίου θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι δεξιότητές του. Αντιθέτως η αξιολόγηση του προσωπικού χαμηλών προσόντων (ΥΕ και ΔΕ) θα διενεργηθεί μέσω των ατομικών τους φακέλων. Η διαδικασία αυτή θα καταδείξει σε ποιους τομείς και υπηρεσίες θα αξιοποιηθεί το προσωπικό. Οι υπάλληλοι, μ´αλλα λόγια, θα μετατίθενται υποχρεωτικά στις υπηρεσίες στις οποίες υπάρχουν κενά ανάλογα με τα προσόντα τους.
Από την άλλη πλευρά, οι υπάλληλοι οι οποίοι αξιολογούνται αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τα πειθαρχικά τους παραπτώματά τους, θα απολύονται ή θα τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας για ένα χρονικό διάστημα με την καταβολή του 60% του μισθού τους.
Το ερώτημα είναι για την πρώτη κατηγορία: πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι όταν οι εργαζόμενοι μπουν στην περίοδο των εξετάσεων και για την δεύτερη κατηγορία τι είδους αξιολόγηση θα είναι αυτή όταν είναι γνωστό ότι 99% των φακέλων αγγίζουν την τελειότητα ως προς την αξιολόγηση των εργαζομένων.
Ετσι είναι σίγουρο ότι και το νέο σύστημα θα καταλήξει στην οριζόντια δράση με αποτέλεσμα την καταστροφή των δημοτικών υπηρεσιών.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΠΟΕ ΟΤΑ που προτρέπει και τους Δημάρχους να μην δώσουν στοιχεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να μπλοκάρουν την διαδικασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή το με αριθμ. πρωτ.: ΔΙΠΠ/Φ.2.9/35/οικ.18195/3-8-2012 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που για άλλη μια φορά ζητά στοιχεία από τους Ο.Τ.Α. για τις αποχωρήσεις του τακτικού προσωπικού για τα επόμενα πέντε χρόνια (2012-2016) προκειμένου να επαναφερθεί το αντισυνταγματικό μέτρο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει και σε εσάς την αντίθεσή της καθώς θεωρεί απαράδεκτο και προκλητικό την επαναφορά ενός μέτρου που εκτός των άλλων θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε απόλυση και στην ανεργία.

Με την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ελλείψεις σε προσωπικό λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού είναι ξεκάθαρο ότι οι Ο.Τ.Α. οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση αλλά και αδυναμία παροχής όλων των υπηρεσιών στους πολίτες δηλ. τη διάλυσή τους και την εκχώρηση όλων των υπηρεσιών Κοινωνικού χαρακτήρα σε ιδιώτες (καθαριότητα, πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Δομές κ.λπ.).

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση και αυτής της προσπάθειας για απολύσεις εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., καθώς θεωρεί πλέον των άλλων ότι η έλλειψη έστω και ενός εργαζόμενου από τις υπηρεσίες τους θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας τους, κάλεσε τους Συλλόγους-Μέλη της να παρέμβουν σε όλους τους Ο.Τ.Α. της χώρας ώστε να μην αποσταλούν τα στοιχεία που ζητούνται. Άλλωστε όπως και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, μας έχουν μετρήσει τόσες πολλές φορές που έχουν χάσει το λογαριασμό.
Πιστεύουμε ότι η αντίδραση στην επαναενεργοποίηση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας πρέπει να είναι άμεση και καθολική με τη συμμετοχή και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς οι επιλογές της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης έχουν μοναδικό στόχο την οικονομική και λειτουργική κατάρρευση των Ο.Τ.Α. με άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες και την κοινωνία. Η θέση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στο κρίσιμο αυτό θέμα αλλά και κάθε Δημάρχου ξεχωριστά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση και στη μη εφαρμογή του ούτως ή άλλως αντισυνταγματικού μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Γι’ αυτό η κατεύθυνση και η δική σας στους Ο.Τ.Α. στη μη αποστολή των στοιχείων αλλά και μη εφαρμογή του αντισυνταγματικού μέτρου της εφεδρείας θα είναι το πρώτο βήμα για την αποτροπή της οικονομικής και λειτουργικής κατάρρευσης των Ο.Τ.Α. και τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών τους.