Δεν διαχωρίζονται τα ανταποδοτικά

dei_rologia

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει απόφαση ούτε και πρόθεση της κυβέρνησης για απεμπλοκή της ΔΕΗ από την είσπραξη των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό η πρόταση περί απεμπλοκής της ΔΕΗ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τα δημοσιονομικά θέματα και με προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, απλά αποτελεί μια πρόταση της ΡΑΕ, την οποία το υπουργείο δεν σημαίνει ότι την υιοθετεί καθώς και ότι δεν υφίσταται καμία περαιτέρω επεξεργασία ή απόφαση εκ μέρους του υπουργείου.
Πέραν αυτού του θέματος και σε ότι αφορά στη ΔΕΗ, τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης των εισπράξεων των δημοτικών τελών, το θέμα της χρέωσης των δήμων για τη μετατόπιση δικτύων αλλά και τα εξαιρετικά ακριβά τιμολόγια  για τις εγκαταστάσεις των δήμων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και τα εξής:
Για το πρόγραμμα HELIOS οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ζήτησαν να καθοριστούν οι όροι και τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ έθεσαν θέμα για την απαγόρευση, ουσιαστικά, στους δήμους να αξιοποιήσουν μόνοι τους τις διαθέσιμες και κατάλληλες εκτάσεις.
Σε ότι αφορά το Πράσινο Ταμείο, εκ μέρους της ΚΕΔΕ επισημάνθηκε η ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού, διαφάνειας και συνεργασίας για την ένταξη έργων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την αξιοποίηση των πόρων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ότι θα αποτυπώνεται μέσω διαδικτύου (GIS) ποιες προτάσεις καταθέτουν οι δήμοι, ποιες εγκρίνονται και ποιες απορρίπτονται. Επίσης ο υπουργός ήταν θετικός στο θέμα της εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, ενώ περιμένει προτάσεις της ΚΕΔΕ ενόψει του προγραμματισμού για το 2013.
Σε σχέση με το ΕΠΕΡΑΑ ζητήθηκε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ροής των πληρωμών των έργων των ΔΕΥΑ, καθώς και της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα του ΕΠΕΡΑΑ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ζητήθηκε η τροποποίησή του έτσι ώστε να καλύπτεται χρηματοδοτικά στο 100% ως δημόσια δαπάνη, καθώς οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.
Για το θέμα της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους και επισημάνθηκε η ανάγκη να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των Πολεοδομιών.