Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών Όψεων των κτιρίων

grafiti_athina

Ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) το πρώτο από τα τρία έργα που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών Όψεων των κτιρίων» και με την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Πρόκειται για την τοιχογραφία στον τυφλό τοίχο του ξενοδοχείου VIENNA, επί της οδού Πειραιώς 20 που είναι Εικαστική Πρόταση του Παύλου Τσάκωνα, απόφοιτου της ΑΣΚΤ, σε σχέδιο αναφοράς του Albert Durer (1506), της οποίας την ζωγραφική μεταφορά/ τοιχογραφία υλοποίησε το εξειδικευμένο συνεργείο τοιχογράφων –ζωγράφων Αδελφών Κρέτση σε συνεργασία με τον τοιχογράφο – ζωγράφο Μανώλη Αναστασάκο.

Η Δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική στις Τυφλές Όψεις των κτιρίων», συμπεριλήφθηκε στο Πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», τον Ιούνιο 2010 και το ΥΠΕΚΑ απηύθυνε σχετική πρόταση συνεργασίας προς την ΑΣΚΤ.

Στη συνέχεια το Υπουργείο προχώρησε μέσα από την ιστοσελίδα του σε προκήρυξη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες πολυκατοικιών και κτιρίων, που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν με την ένταξη του κτιρίου τους στην συγκεκριμένη Δράση. Αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους νέους αποφοίτους και τους ενεργούς φοιτητές της ΑΣΚΤ, με απώτερο στόχο η πρόσκληση να διευρυνθεί σε βάθος χρόνου.

Η επιλογή των κτιρίων και των αντίστοιχων εικαστικών παρεμβάσεων, προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης από αντίστοιχες επιτροπές των δύο οργανωτικών φορέων και οριστικοποιήθηκε κατόπιν της εξέτασης των προϋποθέσεων εφαρμογής (συναίνεση ιδιοκτητών/ γειτόνων, επιφάνεια παρέμβασης, παραχώρηση χώρου για προσωρινή τοποθέτηση σκαλωσιών και λοιπά τεχνικοοικονομικά θέματα οργάνωσης εργοταξίου).

Το υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, είναι μια πρόκληση για το Υπουργείο και αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο αναφοράς καθώς είναι μια περιοχή με πολλά ανοιχτά θέματα για προβληματισμό και δράση. Με αυτήν την εικαστική παρέμβαση επί της οδού Πειραιώς, έγινε η επιλογή – σημειολογικά – να ανοίξει ένας διάλογος με τον κάτοικο, τον περαστικό, τον έμπορο, τον ξενοδόχο, τον τουρίστα και γενικότερα τον χρήστη της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την καταγραφή απόψεων και προτάσεων που αφορούν στην δυσλειτουργία του υποβαθμισμένου κέντρου πόλης και στα προβλήματα της καθημερινής διαβίωσης του πολίτη σε αυτό.

Σημειώνεται ότι μέσα από το Πρόγραμμα «Αθήνα- Αττική 2014», το ΥΠΕΚΑ, ευελπιστεί σε έναν επαναπροσδιορισμό της πόλης και των λειτουργιών της, θεωρώντας χρήσιμη και σημαντική την ενεργοποίηση του πολίτη να δραστηριοποιηθεί και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το αστικό του περιβάλλον.

Οι Εικαστικές παρεμβάσεις με τοιχογραφίες στο δημόσιο εξωτερικό χώρο, έχουν από τη φύση τους ένα σχετικά εφήμερο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (κατά μέσο όρο δέκα έτη). Αποσκοπούν δε περισσότερο, αφού λειτουργήσουν σε διάλογο με τους πολίτες, σε κάποιο βάθος χρόνου, να αφομοιωθούν σαν καλλιτεχνικές προτάσεις, να χαρακτηρίσουν αισθητικά και αναμορφωτικά μια περιοχή σαν τοπόσημα, και αφού βιωθούν να αντικατασταθούν από διάδοχες συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών. Πρόκειται για έργα μεσοπρόθεσμης διάρκειας.

Το ΥΠΕΚΑ πιστεύει ότι προωθώντας ανάλογες δράσεις, με χαμηλό κόστος υλοποίησης, σε άλλα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πόλη θα γίνει θελκτικότερη, θα βελτιωθεί η λειτουργία της εικόνας της και θα δοθεί έμφαση στα θέματα καθημερινότητας και ποιότητας του Δημόσιου Χώρου. Επίσης, θα ωριμάσουν περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις (εξοπλισμός πόλης, ασφάλεια/προστασία πεζοδρομίων, εμπλουτισμός δημόσιου χώρου με πολιτιστικά στοιχεία, φύτευση, απομάκρυνση επαγγελματικών και λοιπών πινακίδων, απαγόρευση στάθμευσης σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, κλπ) αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας αναπλάσεις που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Το συγκεκριμένο Πιλοτικό Πρόγραμμα Εικαστικών Παρεμβάσεων, αφορά στην υλοποίηση σε πρώτη φάση- άλλων δύο -εικαστικών παρεμβάσεων σε τυφλούς τοίχους πολυκατοικιών με διασπορά των κτιρίων και αντίστοιχα των περιοχών παρέμβασης ως προς την χωροθέτηση και τους συμβολισμούς που εμπεριέχουν στην ιστορική διαδρομή της πόλης στην οδό Κριεζώτου / Ιστορικό Κέντρο, εμβληματική περιοχή “Παλιάς Αθήνας” και στην οδό Κασομούλη /Προσφυγικές κατοικίες.