Eκκληση Τσίπρα να μην καταργηθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

tsipras_askounis

Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων, του κοινωνικού τους ρόλου και της αδυναμίας πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για την ζοφερή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει τους ώμους της αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος της συντεταγμένης πολιτείας. «Μια σειρά από δομές, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια, τις προσφέρουν στην κοινωνία και τους πολίτες οι δήμοι. Επομένως  η οποιαδήποτε νέα περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λείψουν από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους οικονομικά ασθενείς».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι ευελπιστεί  κατά την αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να βρεθεί  λύση.
«Διαφορετικά, είπε,  στο συνέδριό μας την Πέμπτη  θα αποφασίσουμε για τον περαιτέρω τρόπο αντίδρασης απέναντι σ΄ αυτήν την κατάσταση. Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας  τόνισε ότι η περικοπή κατά 60% των πόρων της Αυτοδιοίκησης και η επιπλέον μείωση 30% από τον φετινό προϋπολογισμό στην πραγματικότητα οδηγεί τους δήμους σε χρεοκοπία, συρρικνώνει και στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, σημείωσε, όταν η κοινωνία βιώνει αυτήν τη δραματική πραγματικότητα, όταν η Αυτοδιοίκηση στραγγαλίζεται, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες  συρρικνώνονται πώς η τρικομματική συγκυβέρνηση με τόσο μεγάλη ευκολία υπόσχεται στους εταίρους και στην κυρία Μέρκελ ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και ότι θα βρει με μεγάλη ευκολία  νέα μέτρα πάνω από 15 δις ευρώ. Η χρεοκοπία δεν είναι προ των πυλών, η κοινωνική χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει».
Απηύθυνε δε έκκληση για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα για να μην καταργηθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η ΚΕΔΕ, είπε,  έχει το δικό της συνέδριο, τις δικές της διαδικασίες.  Φαντάζομαι ότι θα αποφασίσει ανάλογα και με την εξέλιξη της συνάντησης αύριο με τον Πρωθυπουργό, για τις δικές της μορφές διαμαρτυρίας ή  αντίδρασης εάν δεν υπάρξει το αυτονόητο, να τηρηθούν δηλαδή τα προϋπολογισθέντα. Σε κάθε περίπτωση όμως κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα βυθίζεται και αν δεν αλλάξουμε ρότα, αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση πολύ σύντομα θα βρεθούμε μέσα σε μια απερίγραπτη κοινωνική ένταση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογράμμισε τέλος ότι «η στάση πληρωμών δεν μπορεί να ξεκινήσει από τους δήμους. Αν η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει στάση πληρωμών ας  βγει και να το δηλώσει, όχι να το μεταφέρει στους δημάρχους, στους αιρετούς εκπροσώπους, που σε τελική ανάλυση ο απλός κόσμος τον δήμαρχο βλέπει μπροστά του και όχι τον αρμόδιο υπουργό ή τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν νέες περικοπές. Ας ελπίσουμε ότι μέσα από τους αγώνες και τη διεκδίκηση θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα».