Την οικονομική κατάσταση και τα εκκρεμή ζητήματα σε όλους τους τομείς που αφορούν την Αυτοδιοίκηση περιέγραψε απολογιστικά και πολύ συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Η τακτική επιχορήγηση προς τους Δήμους ανέφερε ο Υπουργός, δίνονταν με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ενισχύονταν κατά 300 εκατ. Ευρώ και θα φτάσει τα 2,7 δις και ήταν κατά μέσο όρο 135 εκατ. Ευρώ το μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδόσεις από το ΓΛΚ ήταν στη βάση του 2,4 δις. (συγκεκριμένα ήταν Ιαν. 141, Φεβ 123, Μαρ 133, Απρ 149, Μαι 133, Ιουν 134)
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές σε άλλες δράσεις των ΚΑΠ (μεταφορά μαθητών, ΒσΣ, Λειτουργικά Σχολείων) οπότε να είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε την τακτική επιχορήγηση των Δήμων στα 97 δις. τον Ιούλιο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα όταν αναλάβαμε, για τη μεταφορά μαθητών είχαν δοθεί μόλις 15 από τα 98 εκατ. για το 2012, στα λειτουργικά των σχολείων είχε δοθεί το 25% των προϋπολογισθέντων, το Βοήθεια στο Σπίτι είναι εντελώς απλήρωτο (30 εκατ.), οι εργαζόμενοι στο θεσμό του Σχολικού τροχονόμου εντελώς απλήρωτοι, τα εργοστάσια αφαλάτωσης των νησιών χωρίς καμία επιχορήγηση και τα προνοιακά και διατροφικά επιδόματα των 200.000 συμπολιτών μας είχαν καταβληθεί ως και τον Φεβρουάριο του 2012 αφήνοντάς μας μία οφειλή για το Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ύψους 260 εκατ. Ευρώ.
Για τα 11μηνα των ΟΤΑ δεν είχε βγει η εγκύκλιος προγραμματισμού των προσλήψεων, ώστε οι Δήμοι να αποστείλουν αιτήματα και να γίνει εγκαίρως η κατανομή από το ΥΠΕΣ με αποτέλεσμα σημαντικές κοινωνικές δομές των ΟΤΑ όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό.
Στη μεταφορά μαθητών, η οποία είχε ήδη περιέλθει στους Δήμους από τις Περιφέρειες, δεν είχε ολοκληρωθεί κανένας διαγωνισμός με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η διαδικασία μόλις 1,5 μήνα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.
Το ΒσΣ ήταν στον αέρα παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά από 1.1.2012 αφού δεν είχε υπογραφεί καν η προγραμματική σύμβαση που προέβλεπε τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος.
Το Πρόγραμμα «Αυτεπιστασία», που θα βοηθήσει τους Δήμους να εκτελούν έργα περιορισμένης κλίμακας και θα δώσει δουλειά σε πάνω από 100.000 πολίτες, ενώ είχε εξαγγελθεί και από τον ΟΑΕΔ έχουν καταρτισθεί ως και οι πίνακες επιτυχόντων από την πλευρά του ΥΠΕΣ δεν είχε ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία.
Για την απόδοση της ΣΑΤΑ δεν είχε γίνει καμία ενέργεια με αποτέλεσμα τα 299 εκατ. που είχαν εγγραφεί στο ΠΔΕ και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λιμνάζουν.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες μέσα σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση έχει ως εξής:
Για τους παιδικούς σταθμούς
Εκδόθηκε εγκύκλιος προγραμματισμού προσλήψεων (12.07.2012), η οποία θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στην αρχή της χρονιάς, θέτοντας προθεσμία ως τις 20/7 για τη συλλογή των αιτημάτων από τους ΟΤΑ.
Δυστυχώς ελάχιστοι ήταν οι Δήμοι που ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τουλάχιστον 120 Δήμοι να μην έχουν αποστείλει καθόλου αιτήματα προς το ΥΠΕΣ μέσω των ΑΔ, δυσκολεύοντας τόσο τον προγραμματισμό όσο και αναγκάζοντας μας να καθυστερούμε και τους συνεπείς αφού υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντληθούν οι πιστώσεις και να μείνουν Δήμοι χωρίς καθόλου προσωπικό.
Στις 8 Αυγούστου κάναμε την πρώτη κατανομή 2.611 θέσεων (από τις 4.477) στους ΟΤΑ που είχαν κάνει έγκαιρα αιτήματα προς το Υπουργείο (120 OTA), δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ και ΚΑΠΗ.
Επίσης, υπεγράφη η ΚΥΑ για προσωπικό παιδικών σταθμών που ανήκουν σε ΝΠΙΔ των Δήμων και αφορά στην κατανομή προσωπικού 2.269 θέσεων.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ έχουν καταγράψει από τις 8/8 επιπλέον αιτήματα 27 Δήμων για προσωπικό τα οποία θα κατανείμουμε άμεσα από τις υπολειπόμενες πιστώσεις.
Δυστυχώς, η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου προγραμματισμού των προσλήψεων αλλά και η ασυνέπεια πολλών ΟΤΑ οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει ακόμη και σήμερα αιτήματα παρά την καταληκτική προθεσμία στις 20 Ιουλίου, μας οδήγησε στην έκδοση εγκυκλίου για δίμηνες συμβάσεις με στόχο 1 Σεπτεμβρίου οι Παιδικοί Σταθμοί των ΟΤΑ να βρίσκονται σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα παιδιά των εργαζομένων.
Για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Ποιότητας Ζωής»
Η αυξημένη ζήτηση θέσεων του προγράμματος του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εργασίας και υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ οδήγησε στην αδυναμία ικανοποίησης των 83.000 αιτήσεων μητέρων για τους παιδικούς σταθμούς καθώς τα 125 εκατ. Ευρώ που είχαν εξασφαλισθεί για φέτος αρκούσαν μόνο για την ικανοποίηση 40.000 αιτήσεων.
Τώρα ενισχύεται το πρόγραμμα από το Υπ. Εργασίας με το ποσό των 20 εκατ. Ευρώ, με την μείωση του voucher των ΚΔΑΠ 75%, των Παιδικών 20% εξοικονομούνται επιπλέον 32 εκατ. Ευρώ
Με τα επιπλέον 52 εκατ. Ευρώ ικανοποιούνται περίπου 20.000 επιπλέον αιτήσεις μητέρων ανεβάζοντας το ποσοστό ικανοποίησης από το 50% στο 75%. Επίσης, δίνεται έμφαση στις Περιφέρειες με το μικρότερο ποσοστό ικανοποίησης αιτήσεων έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι αδικίες που προέκυψαν.
Παράλληλα το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ευαισθητοποιήθηκε και προφέρει για τους Δήμους που ενδιαφέρονται την ευγενική χορηγία των 4.5 εκ. ευρώ με στόχο την εξυπηρέτηση ακόμα 3.000 παιδιών.
Για τα λειτουργικά των σχολείων
Από τα 80 εκατ. που είχαν προϋπολογισθεί από τους ΚΑΠ για να δοθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μέχρι τον Ιούλιο του 2012 δόθηκαν μόνο 20 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη χρονιά που ξεκινά, ιδιαίτερα λόγω της εξίσωσης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. Ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των Σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο.
Για τα προνοιακά επιδόματα
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας στο ΥΠΕΣ διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 200.000 δικαιούχους (Άτομα με αιματολογικά νοσήματα/AIDS, με βαριά νοητική καθυστέρηση, παραπληγικά/τετραπληγικά, εγκεφαλικά παράλυτα, τυφλά και κωφάλαλα, απροστάτευτα παιδιά, κλπ ) καθώς στις 17 Ιουνίου είχε καταβληθεί μόνο το επίδομα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Προχωρήσαμε άμεσα (Ιούνιος 2012) στην καταβολή 119 εκατ. Ευρώ για την εξόφληση των προνοιακών επιδομάτων Μαρτίου-Απριλίου και στις 2/8 στην καταβολή 129 εκατ. Ευρώ για την εξόφληση του επιδόματος Μαΐου-Ιουνίου μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από τρείς μήνες σε δύο.
Με τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα η καταβολή του επιδόματος για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι εφικτή στις αρχές Οκτωβρίου.
Για τη μεταφορά μαθητών
Η συμβολή της πολιτείας στη μεταφορά των μαθητών που διαμένουν μακριά από τις σχολικές μονάδες που φοιτούν αφορά σήμερα περίπου 200.000 μαθητές και το κόστος της έχει προϋπολογιστεί για το 2011 στο ποσό των 140.000.000 Ευρώ.
Από τους 210 Δήμους που εμπλέκονται στη μεταφορά κανένας δεν έχει αναδείξει ανάδοχο και μόλις 30-40 έχουν ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.
Συνεπώς παρατείνονται για τελευταία φορά οι υφιστάμενες συμβάσεις των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που έχουν περιέλθει στις περιφέρειες καθώς και οι τυχόν συμβάσεις που έχουν συναφθεί από τις περιφέρειες.
Η παράταση θα γίνει με κόστος δρομολογίου απομειωμένο τουλάχιστον σε ποσοστό 17% σε σχέση με το κόστος που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2011-2012.
Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η οριστική μεταφορά της εν λόγω αρμοδιότητας από τους δήμους στις περιφέρειες, με αφετηρία το σχολικό έτος 2013-2014.
Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά:
1. Στην κατάθεση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς ως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%, μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ευρώ.
2. Στην κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις Περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.
3. Στην έναρξη διαβούλευσης μεταξύ ΥΠΕΣ, Υπ. Παιδείας, Υπ. Οικονομικών, Μεταφορέων, και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ ως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
4. Στην άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς
5. Στην προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.
Για το βοήθεια στο σπίτι:
Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 70.000 ηλικιωμένους και ΑμΕΑ με μεγάλη επιτυχία. Μέχρι τις 31/12/2011 χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και από 1/1/2012 από εθνικούς πόρους. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε το ΥΠΕΣ μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ.
Προχωρήσαμε άμεσα στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και στην έκδοση Εγκυκλίου με την οποία ζητήσαμε από τις δομές να μας στείλουν στοιχεία ως τις 27/8 ώστε να καταβάλουμε την πρώτη δόση των οφειλομένων στους εργαζόμενους.
Παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει το β’ εξάμηνο του Προγράμματος ώστε να βρεθούν οι πόροι και οι διαδικασίες το Πρόγραμμα να συνεχιστεί και για το επόμενο εξάμηνο (μέχρι 30 Μαρτίου 2013), αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό αλλά και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας που το έχουν ανάγκη.
Το διάστημα αυτό θα επιδιώξουμε τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας με τη σύμπραξη των Δήμων και την ισόρροπη παροχή βοήθειας από το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος μας είναι η εύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων π.χ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά και άλλων κινήτρων που θα επιφέρουν ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη παροχή στους δικαιούχους
Για τις σχολικές καθαρίστριες
Με το άρθρο 6 του ν. 4076/2012 παρατάθηκε ως το τέλους του διδακτικού έτους 2012-2013 η αρμοδιότητα των οργάνων του Υπ. Παιδείας να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, ώστε οι ΟΤΑ να έχουν το χρόνο να προετοιμασθούν για να αναλάβουν την αρμοδιότητα από το επόμενο σχολικό έτος (2013-2014).
Για τη ΣΑΤΑ
Για τη ΣΑΤΑ έχουν εγγραφεί για το 2012 στο ΠΔΕ του Υπ. Ανάπτυξης 299 εκατ. ευρώ. Όταν παραλάβαμε δεν είχε υπογραφεί καν η ΚΥΑ σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων.
Σήμερα η μεταφορά των χρημάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει γίνει αίτημα εκταμίευσης από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργείο Οικονομικών των ¾ του ποσού των 299 εκατ. ευρώ.
Όπως μας επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας ενώπιον του Πρωθυπουργού τα χρήματα θα εκταμιευτούν το γρηγορότερο δυνατό εντός του τρέχοντος έτους.
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο μέρος των χρημάτων αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές ανάγκες προκειμένου να ξεπεράσουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Για τα παρακρατηθέντα
Από την πρώτη στιγμή ενεργήσαμε προς το Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δ΄ δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους συνολικού ύψους 213.8 εκ ευρώ.
Στην χθεσινή συνάντηση διασφαλίσθηκε η εκταμίευσή τους και με εντολή του Πρωθυπουργού θα διατεθεί το πρώτο πόσο των 35 εκ ευρώ αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να αντιμετωπισθούν όπως ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των ΟΤΑ.
Για τις ρυθμίσεις των δανείων
Με απόφαση του Πρωθυπουργού προωθείται Νομοθετική Ρύθμιση με την οποία επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων των δήμων και απλουστεύεται η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 42% στα τοκοχρεολύσια των ΟΤΑ, αυξάνοντας έτσι έμμεσα τις αποδόσεις των ΚΑΠ κατά 90 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΤΑ έως 31/12/2011 του άρ. 1 παρ. 6 του ν.4071/2012
Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε στοιχεία που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ έως 31/12/2011.
Ήδη έχουν αποσταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αιτήματα 216 φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ) για κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 800.000.000€ και συνεχίζεται η εξέταση άλλων 20.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε μετά την καταβολή της δόσης των 31δις από την Τρόικα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα δεδομένης της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.
Για την καταβολή των οφειλομένων από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών
Υπογράψαμε την ΚΥΑ με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ Σκορδά για την καταβολή από τον ΟΛΑΑΠ των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. Ευρώ για τα έτη 2011-2012 προς του Δήμους του Λεκανοπεδίου, τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα.
Για το Πρόγραμμα «Αυτεπιστασία»
Προχωρούμε άμεσα στην ΚΥΑ με το Υπουργείο Εργασίας ώστε, επιτέλους, το Πρόγραμμα να ξεκινήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας και ευελιξίας στην εκτέλεση μικρών έργων
Για το ΕΣΠΑ
Προχωρούμε χωρίς καθυστέρηση και σε συντονισμό με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΕΤΑΑ) τις διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ υπολοίπων του Προγράμματος «Θησέας» καθώς και την ταχύτατη ένταξη νέων έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ΕΣΠΑ.
Σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ προγραμματίσθηκε συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης για να συζητηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ΕΣΠΑ Δήμων που θα επιτρέψει τη γρήγορη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την αποτελεσματική εκτέλεση έργων.