Ανασκόπηση εβδομάδας 3 έως 9 Αυγούστου

Αρκετές υπογραφές περί των οικονομικών έπεσαν την εβδομάδα που μας πέρασε σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος και μείωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι ειδικά εκείνοι οι 50 που κινδυνεύουν να αφήσουν απλήρωτο και το προσωπικό τους.
Υπογράφτηκαν λοιπόν 20 εκ για τα σχολεία, 96 η μηνιαία δόση των ΚΑΠ που τρέχει με 2,4 δις ετησίως πια και έρχονται και τα 35 εκ από τα παρακρατηθέντα.  Η ΚΕΔΕ εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις και συναντήσεις με κλείσιμο των Δήμων 12 και 13 Σεπτεμβρίου αλλά το κλίμα δεν φαίνεται να περνάει ούτε στους Δημάρχους. Την Τετάρτη αναμένεται νέα προσπάθεια με συνάντηση της ΚΕΔΕ με το Υπ. Οικονομικών σε μια προσπάθεια να πειστεί ο κ. Στουρνάρας.
Στο θέμα των Παιδικών Σταθμών υπήρξε τελική απόφαση με επιδότηση 15.200 επιπλέον θέσεων εργασίας, στο θέμα όμως του προσωπικού μπήκε η υπογραφή για την κατάργηση 1.334 οργανικών θέσεων των δήμων, γεγονός που προσθέτει νέα προβλήματα λειτουργίας.
Εντωμεταξύ προχωράει με γοργούς ρυθμούς πια η παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην έγκριση των όρων σύμβασης και η ΠΟΕ ΟΤΑ έβγαλε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το κόστος θα είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό για τους δήμους. Στο θέμα όμως αυτό φαίνεται ότι οι δήμαρχοι έχουν παραδοθεί και δεν το παρακολουθούν μεταθέτοντας το για το μέλλον.
Τέλος η Αυτοδιοίκηση φαίνεται να αντιδρά με πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής καθώς εντείνονται οι πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Μεγάλος αριθμός δήμων προχώρησε σε εμβολιασμούς παιδιών και συλλογή σχολικών ειδών για τα παιδιά ευπαθών ομάδων.