Ανασκόπηση της εβδομάδας 20 με 26 Αυγούστου

Εν μέσω κινητοποιήσεων των δήμων και των Γενικών Συνελεύσεων των ΠΕΔ νέα βόμβα έσκασε με τους Παιδικούς Σταθμούς και με το πρόγραμμα Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής την εβδομάδα που μας πέρασε. Αντί των 84.000 θέσεων εργασίας η ΕΕΤΑΑ τελικά ανακοίνωσε την χρηματοδότηση των 45.000. Ανάστατοι οι δήμοι ψάχνουν νέο τρόπο αντιδράσεων καθώς είναι αμφίβολο αν με αυτήν την μείωση θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις δομές τους.
Και παράλληλα με αυτόν τον αναβρασμό, κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάει και μεταξύ εργαζομένων και αρκετών δημάρχων που προχωράνε αναγκστικά στην ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες.
Εντωμεταξύ στις Γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ διαμορφώνεται κλίμα δυναμικών αντιδράσεων με προτάσεις για επ’ αόριστον κλείσιμο των δήμων και μαζικές παραιτήσεις δημάρχων.
Την ίδια ώρα ξεκινάει ο διάλογος για την πέμπτη προγραμματική συμφωνία συνοχή και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός ζητάει αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο.
Με συντονισμένες ανακοινώσεις πάντως ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, οι δήμαρχοι αναδεικνύουν ως κόκκινη γραμμή τα 2,7 δις για την ελάχιστη αποδεκτή κρατική επιχορήγηση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δήμων.
Εντωμεταξύ διαρροές αφήνονται από την κυβέρνηση για την νέα εφεδρεία και τα σκληρά μέτρα που θα δεχτεί η Αυτοδιοίκηση τα οποία θα την οδηγήσουν και σε λειτουργικές πέραν των οικονομικών δυσκολίες με την ΠΟΕ ΟΤΑ να ζητάει από τους δημάρχους να μην στείλουν στοιχεία στο Υπουργείο.