Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης 2012 στην Αθήνα

podilato_athina

Το πρόγραμμα δράσεων για την ενθάρρυνση των πολιτών σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, χωρίς ΙΧ, που διοργανώνει από τις  17 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2012, παρουσίασε ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 984, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, η  Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κυρία Νέλλη Παπαχελά και η Πρόεδρος του ΔΣ της “Τεχνόπολις”, κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου, παρουσίασαν αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή για μια Αθήνα που δίνει προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη και ζητεί το σεβασμό στη συνύπαρξη όλων των Μέσων Μετακίνησης.  Στη συνέντευξη -εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου ο κ. Βλαχάκης- αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας θα πλαισιώσουν τα δρώμενα.    
Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στο εύρος των εκδηλώσεων που θεματολογικά καλύπτουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους Πεζούς, το Ποδήλατο, τις  Οδικές μεταφορές ατόμων, εμπορευμάτων και αγαθών και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων και των συνεργαζόμενων Φορέων. Ο κ. Καμίνης σημείωσε ,ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η συνύπαρξη και σεβασμός του πεζού έναντι όλων των ειδών μετακίνησης, με ενθάρρυνση της χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των “πράσινων” μετακινήσεων, και κυρίως του ποδηλάτου.
Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, αναλαμβάνουμε δράσεις με κεντρικό μήνυμα την ενθάρρυνση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δήλωσε η Πρόεδρος της Τεχνόπολις, κυρία Αγγελική Αντωνοπούλου και  έκανε ειδική μνεία στην 22α Σεπτεμβρίου ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων κατά την οποία η οδός Πανεπιστημίου κλείνει για τα αυτοκίνητα και μετατρέπεται ,σε χώρο για ποδήλατα και πεζούς, με σειρά μουσικών και εκπαιδευτικών δρώμενων για παιδιά και ενήλικες .
“Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς  αλλά και τα υπουργεία Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για μια Αθήνα με λιγότερα αυτοκίνητα και σεβασμό στο περιβάλλον” δήλωσε η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κυρία Νέλλη Παπαχελά και αναφέρθηκε στη δημόσια θεματική διαβούλευση που θα πραγματοποιείται καθημερινά (11.00 – 13.00) στο αμφιθέατρο του “Αθήνα 984”.
Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών,  ο γενικός γραμματέας κ. Ηλίας Βλαχάκης, γνωστοποίησε ότι  την 22α Σεπτεμβρίου ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, τα καταστήματα θα έχουν ειδικές προσφορές και δώρα για τους καταναλωτές , ενώ υπάρχει πρόταση να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 19.00 το βράδυ.              
Αναλυτικά :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17/09 Ημέρα αφιερωμένη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
11.00-13.00 – Διαβούλευση για τα ΜΜΜ / Παρουσίαση Money back
Αμφιθέατρο 9.84
18/09 Ημέρα αφιερωμένη στους Πεζούς
11.00-13.00 – Διαβούλευση για θέματα των πεζών (προβλήματα, ρυθμίσεις) 
Αμφιθέατρο 9.84
18.00 – 20.00 – Δράσεις συλλόγου «ΠΕΖΗ», Πλατεία Συντάγματος
19/09 Ημέρα αφιερωμένη στο Ποδήλατο
11.00-13.00 – Διαβούλευση για το ποδήλατο
Αμφιθέατρο 9.84
12.00 – 16.00 – Ποδηλάτες ενημερώνουν το κοινό, Πλατεία Συντάγματος
20/09 Ημέρα αφιερωμένη στις Μεταφορές και τη Λειτουργία της Πόλης     
11.00-13.00 – Διαβούλευση για θέματα μεταφορών και λειτουργιών της πόλης        
Μεταφορείς / Διανομείς / Τaxi
Αμφιθέατρο 9.84
21/09 Ημέρα αφιερωμένη σε πρωτοβουλίες και συνεργασίες του Δήμου/
Οδική Ασφάλεια / Οικολογική Οδήγηση
11.00-13.00 – Διαβούλευση για θέματα οδικής ασφάλειας / οικολογικής οδήγησης            
Παρουσίαση Ecomobility / Προσέχω / Παρουσίαση εκπαιδευτικών
προγραμμάτων Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου
Αμφιθέατρο 9.84
22/09 Λήξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης / εορτασμός επί της οδού Πανεπιστημίου από τις 12.00 έως και τις 17.00
Καλλιτεχνικά events σε 2 σημεία (Ομόνοια / Προπύλαια) (μουσικά συγκροτήματα)
Προβολή Έργου “Be the change”
Συμμετοχή σχολείων και ΜΚΟ
Εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά
Μουσικοκινητικά παιχνίδια
Παρουσίαση πρωτοβουλιών και συνεργασιών του Δήμου Αθηναίων
Skateboard show
Παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης χωρίς αυτοκίνητο
Πάρτυ στην πλατεία Ομόνοιας 19.00