Την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ έδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευ. Στυλιανίδης κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, στη Βουλή χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτή η αυτοτέλεια θα σημάνει και την ανεξαρτητοποίηση των δήμων από τον νομικό έλεγχο του κράτους.
Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε σαφώς το στίγμα της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ μέσα από νέα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είπε, δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η μόχλευση και η αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των δήμων, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, τα φωτοβολταϊκά στα σχολεία και στους ΧΑΔΑ
, η οικονομική αξιοποίηση των απορριμμάτων, η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή πληρωμών ανά δήμο, η θεσμοθέτηση ισοσκελισμένων απολογισμών συνδυασμένη με το παρατηρητήριο ποιότητας, η φορολογική αποκέντρωση.
Ετσι με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Στυλιναίδης προσπαθεί για τρίτη φορά να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Κρατικό ακροφύσιο όπως το συνηθίσαμε τα τελυταία 30 χρόνια η κοινωνική αυτοοργάνωση όπως το διεκδικούσε η Αριστερά;
Είναι προφανές ότι η ιδεολογική αφαιτηρία του κ. Στυλιανίδη δεν προσδίδει ούτε την μία, ούτε την άλλη σημασία στο νέο σχεδιασμό, την στιγμή μάλιστα που έχει τονίσει ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί το βασικό κοινωνικό δίκτυο προστασίας και το συμπλήρωμα του κράτους πρόνοιας.
Με αυτό άλλωστε το σκεπτικό ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Σαράντης απο βήματος συνδρίου είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για φορολογική αποκέντρωση στην σημερινή περίοδο της κρίσης είναι εκ του πονηρού.