Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κερατσινίου Δραπετσώνας και Ηλιούπολης συμμετείχαν στο 78ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων (IFLA International Federation of Library Associations and Institutions) που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και αποτελούν μέλη του Δικτύου Πρωτοπόρων Υπαλλήλων Βιβλιοθηκών.
Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με θέματα Ηγετικών Δεξιοτήτων και Διαχείρισης Αλλαγών της Ελλάδας Future Library (που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»).
Στο συνέδριο συμμετείχαν 150 χώρες από όλο τον κόσμο. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν “Libraries Now! – Inspiring, Surprising, Empowering” με στόχο την ανάδειξη των βιβλιοθηκών και την πραγματοποίηση του οράματος που αποσκοπεί να φέρει στην αγκαλιά των βιβλιοθηκών όλους τους πολίτες όλων των κρατών που συμμετέχουν, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης, καταγωγής και θρησκείας, επενδύοντας όχι μόνο στην ανανέωση των συλλογών και της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά στους ανθρώπους, που αποτελεί την ψυχή και τον λόγο ύπαρξης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, οι πρωτοπόροι υπάλληλοι βιβλιοθηκών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, την απονομή του βραβείου «Πρόσβαση στη Γνώση» 2012, στα «Τεχνολογικά Κέντρα της Δομινικανής Δημοκρατίας» (Access to Learning Award – 2012 winner: The Dominican Republic’s Community Technology Centers), για την πολύπλευρη προσφορά τους στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της χώρας μέσω της τεχνολογίας. Το ίδιο βραβείο, πριν 2, μόλις, χρόνια είχε κάνει παγκοσμίως γνωστή την, τότε νικήτρια, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία υπήρξε η έμπνευση και η αφετηρία του Future Library.
Το πρόγραμμα, όμως, δεν περιλάμβανε μόνο τη συμμετοχή στο συνέδριο, αλλά και την παρακολούθηση εκπαιδευτικής ημερίδας με σεμινάρια, ειδικά διαμορφωμένα για τις ανάγκες του Future Library, μέσω συνεργασιών με εμπειρογνώμονες των βιβλιοθηκών από τη Φινλανδία και τις Η.Π.Α., στην Rikhardinkatu Library, καθώς και μια σειρά ξεναγήσεων σε 4 ακόμη πρότυπες φινλανδικές βιβλιοθήκες (Helsinki City Library, Library 10, Meeting point, Espoo City Library).
Στόχος των πολύπλευρων δραστηριοτήτων ήταν να γίνουν, οι 16 πρωτοπόροι, κοινωνοί των διεθνών τάσεων, αλλά και να επιμορφωθούν σχετικά με την εφαρμογή και διαχείριση καινοτόμων ιδεών και δράσεων που μπορούν να εισάγουν οι ίδιοι στις βιβλιοθήκες των περιφερειών τους.
Με οδηγό τις εμπειρίες που αποκομίσθηκαν από το διάστημα παραμονής στη Φινλανδία, αλλά και με τη συνεχή συνεργασία των 16, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ομάδα του Future Library, συνεχίζουν τώρα όλοι μαζί την προσπάθεια για να συμμετάσχουν ενεργά στην υιοθέτηση αλλαγών που θα βοηθήσουν τις βιβλιοθήκες να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις ανάγκες των χρηστών τους και να γίνουν το επίκεντρο ανάπτυξης και δημιουργικότητας των τοπικών κοινωνιών!
Με τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης του Δήμου μας, ξεκίνησε την Κυριακή 12 Αυγούστου στο.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας εκπροσωπήθηκε από την προϊσταμένη της Μαρία Κορκίδη, μέλος
σε Θέματα Το Παγκόσμιο Συνέδριο διήρκεσε από τις 12 μέχρι τις 17 Αυγούστου,