Πρώτα οι μισθοί των εργαζομένων

poeotaporeia

Επιστολή έστειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη με την οποία του επισημαίνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τις συνεχείς περικοπές των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που από ότι φαίνεται με τα νέα μέτρα θα συνεχιστούν με πιο έντονο τρόπο, δεκάδες Ο.Τ.Α. βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Συνέπεια αυτής της πολιτικής πολλοί Δήμοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών τους (Αχαρναί, Πέραμα, Κερατσίνι-Δραπετσώνα κ.λπ.) καθώς αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν και τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ καθημερινά αντιμετωπίζουμε δεκάδες δικαστικές αποφάσεις από προμηθευτές και εργολάβους που ζητούν την κατάσχεση όσων χρημάτων υπάρχουν στα Ταμεία των Δήμων, με επακόλουθο να είναι αδύνατη η καταβολή των μισθών.
Επειδή αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο ακραία, «βάρβαρη», νεοφιλελεύθερη πολιτική, είναι ανυπόφορη και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση την δική τους και των οικογενειών τους, σας ζητούμε όπως ΑΜΕΣΑ προβείτε στις πιο κάτω ενέργειες:

1.    Άμεση εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν. 3979/2011 που προβλέπει την κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Διάταξη που ψηφίστηκε προκειμένου να αντιμετωπισθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην αδυναμία πολλών Ο.Τ.Α. στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων αλλά και την κατάθεση των εισφορών στα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία.

2.    Την προώθηση ΑΜΕΣΑ νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού από τρίτους που προορίζονται για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

3.    Την συνέχιση καταβολής των αποδοχών μας μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.) καθώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μη καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Δήμο Αχαρνών προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή, όσοι Δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής της μισθοδοσίας, να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.