Στην μάχη των ΔΟΥ οι Δήμοι

doy

Σκληρός και αδυσώπητος ο πόλεμος στους δήμους για την εξασφάλιση μιας φορολογικής έδρας και κατά εκατοντάδες φτάνουν οι επιστολές δημάρχων στο Υπουργείο Οικονομικών με επιχειρήματα πάσης φύσεως.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Παπάγου Χολαργού όπου ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παραχωρήσει και δημοτικές εγκαταστάσεις για να ξεπεράσει το επιχείρημα έλλειψης χώρων αποθήκευσης του αρχείου.
Ανάλογες επιστολές παραστάσεις και διαμαρτυρίες παρατηρούνται στο Ναύπλιο, την Τήνο και γενικότερα στις Κυκλάδες, στην Νίκαια και σχεδόν σε όλους τους δήμους που σχεδιάζεται η κατάργηση των εφοριών.
Οι αποφάσεις αντίδρασης των δημοτικών συμβουλίων είναι σχεδόν καθημερινές.Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Κόνιτσα, όπου ο δήμος σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία έκλεισε τα σχολεία και ξεκίνησε κινητοποιήσεις προκειμένου να μην κλείσει η Εφορία.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ  έως τέλος του έτους στην Αττική θα παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28), στη Θεσσαλονίκη 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6), ενώ σε 13 Νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35).
Στην περιφέρεια έχουν πέσει στην μάχη και οι τοπικοί βουλευτές.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114 ΔΟΥ) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και το κράτος θα εξοικονομήσει μέσα σε μία διετία (2013-2014) 15 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα βέβαια και ο κλάδος των εφοριακών προχωρά σε κινητοποιήσεις καθώς για πολλούς μπαίνει σημαντικό θέμα μετακίνησης.
Εντωμεταξύ εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν οι εφορίες που αδυνατούν να διενεργήσουν ελέγχους
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου η οποία δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα τις 184 off shore εταιρείες του Κρανιδίου λόγω του ότι έχει μόνο 2 ελεγκτές!

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εφοριακών δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση και αναφέρουν ότι «η διάλυση του Δημόσιου Τομέα και η ιδιωτικοποίηση του φορολογικού μηχανισμού έχει σίγουρα χορηγούς και συμφέροντα που την προωθούν, αλλά θα βρει αντιμέτωπη ΟΛΗ την κοινωνία».
Το θέμα, όμως, είναι ότι με αυτή την αντιπαράθεση μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί τα έσοδα του κράτους καθώς οι εφοριακοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία έχει διαλύσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές υπηρεσίες σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, με μετρήσιμα γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και με απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ουσιαστική διάλυση της πλειοψηφίας των εφοριών».