Απολογισμός εβδομάδας από 8 έως 14 Οκτωβρίου

Τα ονόματα της Αυτοδιοίκησης που συμπεριλαμβάνονταν στην περιβόητη λίστα του ΣΔΟΕ και η ερώτηση της Χρυσής Αυγής στην βουλή για τα παιδιά μεταναστών που φιλοξενούνται στου δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην επικαιρότητα.
Με την δημοσιοποίηση της λίστα αναστατώθηκαν αρκετές τοπικές κοινωνίες μέχρι να διαψευστούν από το ΣΔΟΕ και να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει καμία κατηγορία εναντίον τους. Για μια εβδομάδα περίπου πολλά γνωστά ονόματα δημάρχων περιφέρονταν ως εξιλαστήρια θύματα της κρίσης.
Τεράστιο θέμα όμως σηκώθηκε και όταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν ερώτηση στην βουλή με την οποία ζητούσαν στοιχεία για τα παιδιά μεταναστών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Η ερώτηση συνδιαάστηκε με την προεκλογική δέσμευση του κόμματος ότι θα μπουν μέσα στους παιδικούς σταθμούς και θα πετάξουν τα παιδιά των μεταναστών έξω.
Η μεγάλη αντίδραση ξεσηκώθηκε όταν το Υπουργείο έστειλε ερώτημα στους δήμους με το οποίο τους ζητούσε στοιχεία για τα παιδιά των μεταναστών. 
Η μεταφορά των μαθητών και οι απολύσεις στο Δημόσιο και στους δήμους ητάν επισεις θέματα που κυριάρχησαν την εβδομάδα που μας πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εσπευσμένα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης κατέθεσε νομοσχέδιο στην Βουλή όπου η αρμοδιότητα μεταφέρεται από τους δήμους στις Περιφέρειες, τα κοστολόγια των δρομολογίων μειώνονται υποχρεωτικά κατά 17% και διατίθενται και 14 εκατομμύρια για την αποπληρωμή των λεωφορειούχων που εκκρεμούσαν δύο περίπου χρόνια.
Η αγωνία και η μεγάλη αναστάτωση όμως στους δήμους επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η πρόβλεψη για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι τον Απρίλιο αφορούσε και τους δημοτικούς υπαλλήλους. Εκτός από την προσωπική αγωνία των εργαζόμενων η υπόθεση αφορά και τις δημοτικές αρχές καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν για μια φορά ακόμη τις υπηρεσίες τους να αποστελεχώνονται όπως έγινε με την εφεδρεία.
Η υπόθεση δεν έληξε και βρίσκεται στην διαπραγμάτευση.
Καλή είδηση αποτέλεσε η ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών για την παράταση των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι. Μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες πρόνοιας των δήμων πήρε μια ακόμη ανάσα ζωής. Ο κ. Συλιανίδης ανακοίνωσε την παράτασή του μέχρι το Μάιο παράλληλα όμως ανακοίνωση και την μετεξέλιξη του προγράμματος σε «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», με φορέας υλοποίησης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Εντωμεταξύ εξαγγέλθηκε συμφωνία μεταξύ Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ για την δημιουργία πρωτόκολλου προσβασιμότητας.
Σε επίπεδο αξιόλογων δημοτικών πρωτοβουλιών είχαμε
Τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών στον Βύρωνα, την εγκατάσταση εφαρμογής έξυπνης πόλης στην Θέρμη όπου οι δημότες μπαίνουν και σημαδεύουν σε ψηφιακό χάρτη ότι άσχημο ή καλό βλέπουν στην πόλη, την έκδοση κάρτας υγείας ηλικιωμένων στους Αγίους Αναργύρους, τις πρωτοβουλίες για το έτος Ενεργού Γήρανσης στις Αχαρνές και στην Ηλιούπολη, την σειρά εκδηλώσεων για την οδική ασφάλεια στο Χαλάνδρι και βέβαια τη ανάδειξη του Μπουτάρη σε δήμαρχο του μήνα από το CityMajor.com.