Οι ελλείψεις στα τοπικά ΑΤ απαιτούν οργάνωση πολιτών

egklimam

Το έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων, η ανάγκη ενεργοποίησης και αντίδρασης των πολιτών και η στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και πολιτών αποτυπώθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κατοίκων Παπάγου Χολαργού Εν Δράσει με ομιλητές την διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Χολαργού κ. Δήμητρα Αθανασοπούλου και τον γνωστό Δημοσιογράφο κ. Πάνο Σόμπολο.
Η κα Αθανασπούλου περιέγραψε με τα πιο γλαφυρά χρώματα την σχεδόν παντελή αφαίμαξη του αστυνομικού τμήματος. Από μια δύναμη 80 αστυνομικών έχουνε μείνει μόνο 15. Οι υπόλοιποι έχουν αποσπαστεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και στην φύλαξη υψηλών προσώπων. Η κα Αθανασοπούλου έκανε έκκληση συνεργασίας με τους πολίτες. Μια συνεργασία όπως είπε που μπορεί να έχιε αποτέλεσμα έστω και με τις μικρές αυτές δυνάμεις. Οποιαδήποτε πληροφορία, οποιαδήποτε βοήθεια ή ειδοποίηση, ακόμη και για το πιο ασήμαντο πράγμα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη αλληλοβοήθειας των πολιτών. Υπενθυμίσεις για μέτρα προφύλαξης, οδηγίες και συνοδεία ηλικιωμένων ατόμων. παρατήρηση για άτομα που έχουν ανάγκη είναι κάποιες δράσεις απαραίτητες μεταξύ των πολιτών. Τέλος η διοικήτρια του Α.Τ. Χολαργού αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες του Δήμου που ενημερώνει συχνά τους πολίτες για τα κρούσματα και τις μεθόδους απατεώνων που κυκλοφορούν στην περιοχή.
Στην παρέμβαση του ο κ. Σόμπολος αφιέρωσε μεγάλο μέρος για να επισημάνει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιδρούμε στους κακοποιούς και ανέφερε πολλά παραδείγματα από την εμπειρία του όπου θύματα προσπάθησαν να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν εγκληματίες με αποτέλεσμα να χάσουν και την ζωή τους ακόμη.
Στην υπόλοιπη όμως παρέμβαση του επεσήμανε την κακή συνήθεια των πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο της αστυνομίας και επεσήμανε την ανάγκη οι πολίτες να πιέζουν οργανωμένα για την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων.
Τέλος και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης και των Τοπικών Συμβουλίων αντιμετώπισης της Παραβατικότητας και στον θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Δυο θεσμοί που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Αυτά άλλωστε ήταν και τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης όπως τα διατύπωσε στο τέλος της ο συντονιστής: καθηγητής, νομικός εκ μέρους του Συλλόγου κ. Γιώργος Συλλούρης. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν αποφασίστηκε να συνταχθούν δύο κείμενα. Ενα κείμενο οδηγιών προς τους πολίτες για τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουν και τις συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν για να προστατευτούν και να μην γίνουν στόχος. Και ένα κείμενο προς τον Υπουργό και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και να μην αφαιρούνται δυνάμεις από αυτά αφήνοντας απροστάτευτους του πολίτες.