Και ενώ η Αυτοδιοίκηση θρηνούσε την περασμένη εβδομάδα για τον θάνατο του τ. Δημάρχου Αθηναίων κ. Δημήτρη Μπέη, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Πρώτον για την πολιτική σταθερότητα αφού η ΔΗΜΑΡ δεν συναίνεσε στα εργασιακά και το κυβερνητικό σχήμα υπέστη κλυδωνισμούς, δεύτερον για τις επιπτώσεις των μέτρων στον κοινωνικό ιστό που ενδέχεται να βάλει σε δοκιμασία τόσο την κοινωνική ηρεμία, όσο και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης να αντεπεξέλθει σε νέες απαιτήσεις κοινωνικού χαρακτήρα και πρόνοιας, και τρίτον διότι μέσα στο πακέτο των 13,5 δις που πρέπει να κοπούν από τα δημοσιονομικά έξοδα, συμμετέχει κατά 700 εκ και η Αυτοδιοίκηση.
Παράπλευρα συνεχίστηκε η μάχη μεταξύ εργαζομένων και αιρετών για το θέμα της καθαριότητας και της ιδιωτικοποίησης της. Η έλευση της κας Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα, η στοχοποίηση της Αυτοδιοίκησης ως απαραίτητος τομέας μεταρρυθμίσεων και η επιμονή της στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας έχει ανάψει φωτιές. Σε Ρόδο και Πάτρα μαίνεται πόλεμος όπου τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια προσπαθούν να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ την κατασκευή εργοστασίων σε ιδιώτες. Οι εργαζόμενοι με δυναμικές παρεμβάσεις κατόρθωσαν να εμποδίσουν τις συνεδριάσεις. Ομως όπως όλα δείχνουν η απαγόρευση των προσλήψεων και ο περιορισμός των προμηθειών θα υποχρεώσουν τους δημάρχους να καταφύγουν σε αναθέσεις σε ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή η ΠΟΕ ΟΤΑ αποκάλυψε την παράνομη διάθεση από ιδιώτη που του είχε ανατεθεί η μεταφορά σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, σε άγνωστες κατευθύνσεις.
Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε έγινε και συνάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn με τους 13 περιφερειάρχες για την νέα προγραμματική συμφωνία 2014 – 2020 όπου οι λέξεις Ανταγωνιστικότητα και Διακυβέρνηση αποτέλεσαν τα κλειδιά και έδωσαν το σήμα για τον τομέα των διεκδικήσεων στον οποίο θα πρέπει να προσανατολίζονται και οι δήμοι.
Ομως την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και δύο ακόμη εξελίξεις.
Η πρώτη αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αναγνώρισε την ένσταση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης σύμφωνα με την οποία δεν έγινε αποδεκτή η μεταφορά αρμοδιότητας συντήρησης του βασικού οδικού δικτύου αφού δεν έχουν μεταφερθεί οι ανάλογοι πόροι σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος.
Μια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο και να εγείρει πολλά προσκόμματα στις νέες αρμοδιότητες του Καλλικράτη.
Η δεύτερη ήταν συγχώνευση των ΔΟΥ όπου ειδικά στην νησιωτική Ελλάδα δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Αρκετοί δήμοι προχώρησαν σε καταλήψεις και συγκεντρώσεις αλλά η παρέμβαση του εισαγγελέα φαίνεται ότι έλυσε δραστικά το ζήτημα.
Τέλος την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την πρωτοβουλία του δημάρχου Κερατσινίου που ζήτησε την απαλλαγή των σχολείων και των παιδικών σταθμών από το φόρο για τα καύσιμα, και την ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων στα Μέγαρα όπου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες από το δήμο.