Μείωση δημοτικών τελών στο δήμο Παπάγου Χολαργού

aporrimmatoforo

Δεν είναi λίγοι οι δήμοι που έχουν ευαισθητοποιηθεί με την οικονομική κρίση και παρά τα αυξημένα κόστη στα καύσιμα και τα ανταλλακτικά έχουν ανακοινώσει ήδη μηδενικές αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας. Η μαζική διάσταση του φαινομένου παρατηρείται για τρίτη χρονιά.
Από όλους όμως μέχρι σήμερα, ξεχωρίζει η ανακοίνωση του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού κ. Β. Ξύδη ο οποίος μέσα από έναν δημόσιο διάlογο με την αντιπολίτευση ανακοίνωσε μείωση των τελών.
Η μείωση αυτή των τελών προκύπτει από την ανταποδοτικότητα του μειωμένου μισθολογικού κόστους και του περιορισμού των προσλήψεων, όμως οφείλεται και σε ένα σημαντικό βαθμό από μια σειρά ενεργειών της δημοτικής αρχής.
Πρώτα από όλα ο Δήμος Παπάγου Χολαργού δημιούργησε σταθμό μεταφόρτωσης με αποτέλεσμα να γλιτώσει 13 δρομολόγια την ημέρα επί 70 χιλιόμετρα πήγαιν’ έλα μέχρι τον ΧΥΤΑ. Υστερα η συμμετοχή στην ανακύκλωση έφτασε το 35% με αποτέλεσμα την μειωμένη εισφορά στον ΧΥΤΑ. Πέραν αυτών ο εξορθολογισμός στις λειτουργίες, τις αποθήκες και τις καταναλώσεις στον τομέα της καθαριότητας απέδωσε ένα πολύ σημαντικό ποσό.
Οι επιδόσεις του Δήμου Παπάγου Χολαργού είναι πολύ σημαντικές καθώς τα προβλήματα έλλειψης οργάνωσης που κληρονόμησε η νέα δημοτική αρχή του Καλλικρατικού δήμου αφορούν σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας. Πέραν του πεπαλαιωμένου συστήματος μηχανικής αποκομιδής που είναι ασύμφορο πια στους αστικούς δήμους κυρίως λόγω του μεγέθους και της ανορθολογικής κατανομής των κάδων και των απορριμματοφόρων, στην πλειοψηφία τους οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανοργάνωτες, ασύντακτες και με παντελή έλλειψη συστημάτων παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από έρευνα που έκανε το myota.gr σε κανένα δήμο της χώρας δεν υπάρχει μελέτη καθαριότητας από μηχανικούς παραγωγής, παρά το γεγονός ότι στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες εταιρείες διεθνώς που ασχολούνται με το θέμα και έχουν προχωρήσει πολύ στον τομέα waste management με εκατοντάδες καινοτόμες προτάσεις και με τεράστια περιθώρια στην μείωση του κόστους αλλά και στην αποτελεσματικότητα.