Ερχεται καταιγίδα για την Αυτοδιοίκηση

ypoikmy

Κατάργηση των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, μείωση των αποδοχών των δημάρχων, μείωση οριζόντια κατά 1.000 ευρώ των αποδοχών των αντιδημάρχων, πλήρης απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016, μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους κατά 30%, κατάργηση ειδικών συμβούλων και συνεργατών κατά 50% και ορισμό επιτροπείας για την έγκριση της αναγκαιότητας των δαπανών των δήμων, είναι τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου ή αυτά που θα προστεθούν σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση που είχε σήμερα η ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ που παραβρέθηκαν στην συνάντηση με τον Υπ. Οικ. και στην συνέχεια ενημέρωσαν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην σημερινή του συνεδρίαση, μετέφεραν όχι μόνο έναν βαρύ, αλλά και απαξιωτικό κλίμα που επικρατεί στο Υπουργείο. Ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε ακόμη και να καλέσει τους υπηρεσιακούς του παράγοντες στην συνάντηση, αν και το ζητούσαν επισταμένως οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ όχι μόνο γιατί αυτό συνηθίζεται, αλλά γιατί αυτό ήταν αναγκαίο αφού απαιτείτο να διευκρινιστούν νούμερα και ποσά.
Η συνάντηση προκλήθηκε από το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 οι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης κυρίως από τα έσοδα του ΦΠΑ και τους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων υπολείπονται κατά 1,7 δις. Η κατάφωρη αυτή παραβίαση του νόμου 3853 από το γενικό λογιστήριο του κράτους δημιούργησε όχι μόνο απορίες, αλλά και ανησυχίες στην Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ η οποία ζήτησε μέσω του προεδρείου, άμεσα την συνάντηση με τον Υπουργό.
Η συνάντηση όμως όπως αποτυπώθηκε στην συνέχεια μέσα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. πήρε πολύ χειρότερο χαρακτήρα απ’ ότι οι ανησυχίες υπέθεταν.
Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης περιέγραψαν έναν υπουργό που όχι μόνο δεν είχε αντίληψη για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού εν μέσω κρίσης, αλλά δεν είχε καθόλου καλή γνώμη και για τους αιρετούς της.
Ο κ. Σταϊκούρας μετέφερε κατ΄αρχήν την περίεργη επιμονή της τρόικας στον σκληρό περιορισμό της αυτοδιοικητικής δραστηριότητας και στην καθιέρωση επιτροπείας σε κάθε δήμο. Δεν έδειξε όμως να διαφωνεί και ο ίδιος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εφαρμογή είναι κατάφωρα αντισυνταγματική αφού μιλάμε πια για έλεγχο σκοπιμότητας.
Από την άλλη ο κ. Σταϊκούρας δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για ό,τι συζητιότανε εδώ και καιρό περί μειώσεων μισθών και πλήθους αντιδημάρχων, ειδικών συμβούλων κλπ. Είπε ότι θα το εξετάσει και θα απαντήσει.
Και βέβαια δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω σ’ αυτά που περιλαμβάνονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο μνημόνιο όπως πλήρης απαγόρευση των προσλήψεων, μείωση των αποδοχών δημάρχων κα αντιδημάρχων κλπ.
Ο κ. Κοιμήσης ενημέρωσε το σώμα ότι η έκθεση του ΚΕΠΕ που συζητιέται αυτή τη στιγμή απ΄την τρόικα και το Υπ. Οικονομικών προβλέπει οριζόντια μείωση αποδοχών των αντιδημάρχων κατά 1.000 ευρώ αν και όπως είπε πολλοί δήμαρχοι έχουν μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ ήδη.
Σύμφωνα πάντως με την ερμηνεία που έδωσαν ο πρόεδρος κ. Ασκούνης αλλά και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Σιατής η αναντιστοιχία μεταξύ των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης και των δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό εκπορεύονται από την σαφή πρόθεση να αλλάξει ο νόμος του Καλλικράτη και να απαλειφούν οι θεσμοθετημένοι πόροι όπως το 23,5% του ΦΠΑ, το 12% του φόρου εισοδήματος κλπ.
Παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επέλεξε να βγάλει ένα ψήφισμα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως χλειαρό, ενώ αρνήθηκε να ιυοθετήσει την πρόταση άμεσων κινητοποιήσεων μαζί με την ΓΣΕΕΕ και την ΑΔΕΔΥ την επόμενη εβδομάδα παρά το γεγονός ότι η τρόικα πιέζει και απαιτεί τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάων να αποτελέσουν προυπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.