Χωρίς υπάλληλο ο δήμος Κασου

kasos

Σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της Κάσου ανακοίνωσε με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών ότι συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε από την υπηρεσία και ο τελευταίος υπάλληλος που διέθετε ο Δήμος.
Στην ίδια κατάσταση  οδηγεί σε ένα ή δύο μήνες ο περιορισμός των προσλήψεων δεκάδες νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επιστολή του ο Δήμαρχος Κασου κ. Ερωτόκριτος αναφέρει ότι έχει στα ταμεία του 1,2 εκατομμύρια ευρω αλλά δεν μπορεί να τα διαχειριστεί χωρίς υπαλλήλους. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος Κασου είχε γίνει και πάλι αντικείμενο δημοσιότητας όταν αποκαλύφθηκε ότι μαζί με τον αντιδήμαρχό του, μάζευε τα σκουπίδια. Ο ένας οοδηγάει και ο άλλος μαζεύει.
Εθνική υπόθεση χαρακτήρισαν την διαδικασία ερήμωσης των νησιών τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, όσο και ο δήμαρχος Συκεών κ. Δανιηλίδης και μέλος του Δ.σ. της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Δανιηλίδης μάλιστα ανέφερε ότι ειδικά αυτην την εποχή όπου παρατηρείται μια μεγάλη αστάθεια στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, η ερήμωση των νησιών δεν έχει μόνο λειτουργικές διαστάσεις.
Απλή ηλιθιότητα και όχι τίποτε άλλα διότι δεν μπορεί να το πιστέψει όπως είπε χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ των νησιών θεωρεί την ερήμωση του Ανατολικού Αιγαίου μέσω της συρρίκνωσης όλων των δημόσιων υποδομών.  Οπως είπε ο κ. Κουσουρνάς βλέπει την μείωση των δρομολογίων των πλοίων, τα κέντα υγείας να κλείνουν, τα σχολεία να συρρικνώνονται και ταυτόχρονα ανεπαρκείς δημοτικές διοικητικές υπηρεσίες να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε μια ερήμωση των νησιών που εξελίσσεται εδώ και καιρό και βάζει πολλά ερωτηματικά.

Σε εξέλιξη άλλωστε βρίσκεται και η προεργασία για την αξιολόγηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, και η σχετική διαδικασία θα προχωρήσει με βάση τον Ν. 4024/2011 και τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας. Όπως τονίζεται σε έγγραφο του υπουργού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «σκοπός της αξιολόγησης είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με κριτήρια απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά και με τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ». Διευκρινίζεται, δε, πως «η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί όταν εξειδικευθούν τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης, όχι με ευθύνη, αλλά σίγουρα σε στενή συνεργασία με το ΑΣΕΠ».
Στο ίδιο έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντηση σε σχετική ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, ο κ. Μανιτάκης σημειώνει επίσης ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έκθεση αξιολόγησης των δομών των οργανικών μονάδων του υπουργείου, η οποία στη συνέχεια θα προωθηθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό, η έκθεση αξιολόγησης των δομών και των οργανικών μονάδων του Δημοσίου θα δημοσιοποιηθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί η προαναφερόμενη διαδικασία